Zeist,
20
maart
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Volgens Nederland gaat het niet goed met ons pensioen

​Nederlanders zijn pessimistisch over hun pensioen. Dit blijkt uit een onderzoek dat Achmea en De Persdienst lieten uitvoeren door Intomart GfK. Achmea is al langer met de samenleving in gesprek over pensioen op volgensnederland.nl. Volgens Syntrus Achmea, een van de grootste pensioenuitvoerders van het land, moet de focus worden verlegd om het stelsel toekomstvast te maken.

In het algemeen zijn de zorgen over de oudedagsvoorziening groot: de helft van de Nederlanders heeft weinig tot geen vertrouwen in een goede eigen oudedagsvoorziening. Slechts 8% van de Nederlanders heeft er véél vertrouwen in dat ze later over een goede oudedagsvoorziening kan beschikken. Men verwacht ook dat de problemen van pensioenfondsen structureel zullen zijn.

Vrijwel alle Nederlanders vinden dat de pensioenen zich in de verkeerde richting ontwikkelen. Over de AOW zegt een ruime meerderheid dat deze zich in negatieve richting ontwikkelt; één op de vijf Nederlanders denkt dat het de goede kant op gaat. Als het gaat om pensioenen, is de stemming veel negatiever. Slechts 7% ziet dit de goede kant op ontwikkelen tegenover 79% die dit de verkeerde kant op ziet gaan.
 
Overheid verantwoordelijk
De overheid wordt gezien als belangrijkste verantwoordelijke om de oudedagsvoorziening veilig te stellen, zo vindt 45%. Pensioenfondsen en verzekeraars worden door 30% van de Nederlanders verantwoordelijk gehouden. Slechts 15% legt de verantwoordelijkheid bij zichzelf neer. De meeste Nederlanders vinden dat de oudedagsvoorziening het beste kan worden geregeld door een combinatie van individueel en collectief sparen.
 
Nederlanders vinden dat hun koopkracht er na hun 67e niet op achteruit mag gaan, maar ze verwachten dan wel minder te besteden te hebben. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat de hogere inkomens meer belasting mogen afdragen en ook dat het goed is dat de huidige werkende generatie AOW betaalt voor de 65-plussers van nu. Voor het behouden van de AOW mogen de belastingen echter niet worden verhoogd.
 
Toekomstbestendig stelsel
Hans Snijders, directievoorzitter Syntrus Achmea, begrijpt het pessimisme. "Voor het eerst worden de pensioenen van een groot aantal Nederlanders per 1 april gekort. Dat zorgt vanzelfsprekend voor onrust. Maar laten we niet vergeten dat nergens ter wereld zoveel opzij is gelegd voor de oude dag als in Nederland. We kunnen tegen een stootje."
 
Volgens Snijders zijn drie punten belangrijk om ons pensioenstelsel toekomstbestendig te maken: "Ten eerste: meer rechten voor jongeren. Nu bouwen jongeren te weinig pensioen op voor de premie die zij betalen. Daar moet een andere systematiek voor worden bedacht. Ten tweede: meer keuzevrijheid. Waarom zouden werknemers of zzp-ers niet zelf de hoogte en de startdatum van hun pensioen kunnen bepalen? Ten derde: scherper letten op kosten. Immers: hoe lager de kosten, des te meer pensioen voor onze ingelegde premies."