Zeist,
25
juli
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Steeds meer mensen kunnen zorgpremie niet betalen

Steeds meer mensen kunnen hun maandelijkse zorgpremie niet betalen, zo meldde NRC Handelsblad gisteren. Ook bij Achmea neemt het aantal klanten dat een betalingsregeling afsluit, toe.

"Het aantal klanten met een betalingsregeling stijgt inderdaad", zo weet Christine Rompa woordvoerder Zorg & Gezondheid bij Achmea. "Tegelijkertijd daalt het aantal wanbetalers licht. Dat komt omdat we klanten tegenwoordig eerder een betalingsregeling aanbieden. Daarmee voorkomen we namelijk dat ze na een half jaar verplicht overgeheveld worden naar het CVZ (College van Zorgverzekeringen). Daar betaal je naast de zorgpremie ook nog eens een boete. Dan worden de problemen alleen maar groter."

Uit het onderzoek van NRC blijkt dat bij zeven zorgverzekeraars met in totaal veertien miljoen klanten, dit jaar 164 duizend regelingen getroffen zijn voor klanten met een betalingsachterstand van maximaal een halfjaar.

Eigen risico
Volgens sommige verzekeraars is de verhoging van het eigen risico met vijftig euro naar 220 euro er de oorzaak van dat het aantal betalingsregelingen is toegenomen. Als dat klopt, is volgend jaar een verdere toename te verwachten. Dan stijgt het eigen risico namelijk naar 350 euro. Christine Rompa: "Ook wij zien inderdaad een stijging in het aantal klanten dat het eigen risico niet in één keer kan betalen."