Zeist,
08
mei
2020
|
11:05
Europe/Amsterdam

“Reed ik daar met 5000 bijen in een kast op de achterbank van mijn auto…”

Eind van de werkdag verruilt John Boender zijn Achmea-outfit (alsof er zoiets bestaat…) vaak voor een hagelwit imkerpak. Net als zijn 14.000 collega’s ontving hij afgelopen week een zakje bloemenzaadjes van Honey Highway (als onderdeel van het gezond thuiswerkenpakket). “Het zou gaaf zijn als iedereen die ook echt in de grond stopt.”

Want bloeiende bloemen geven niet alleen extra kleur aan je tuin maar vergroten ook het leefgebied van de bijen. Dat kunnen die mooie beestjes goed gebruiken, weet John. En ook dat wij mensen daar letterlijk de vruchten van plukken.

“80 procent van alle planten op aarde is afhankelijk van de bestuiving door bijen. Zonder bijen geen groenten, geen noten, geen fruit, geen koffie, geen chocolade.”

Paar jaar geleden las hij voor het eerst dat de bijenpopulatie onder druk staat. Te kort gemaaide bermen, gif in het oppervlaktewater, particulieren die hun tuin dicht bestraten. Bijen moeten steeds beter zoeken naar bloeiende bermen en perken om voedsel te kunnen verzamelen voor de winter.

Met zijn tuin vol Hortensia’s dacht John dat hij het nog aardig deed. “Niet dus. Hortensia’s zijn vrij steriele bloemen, zonder nectar. Komt geen bij op af.”

Nu is zijn tuin gevarieerder én staat er sinds vorig jaar een kast met 10.000 bijen in de tuin.

Hoe meer John las over bijen, hoe meer gefascineerd hij raakte door de bonte zoemers. En iets voor ze wilde betekenen. Hij deed een imkercursus en haalde najaar 2019 zijn eerste volk op.

“Reed ik daar met 5000 bijen in een kast op de achterbank van Groningen naar Zoetermeer… Anderhalf uur. Zweethanden aan stuur. ‘Als die kast maar niet openspringt, als die kast maar niet openspringt, als die kast maar niet…’.”

Liep gelukkig goed af. De bijenkast staat nu stevig vergrendeld bij hem buiten. Voorbijgangers stoppen regelmatig als John in zijn witte pak checkt hoe ‘zijn volk’ erbij staat.

Eerste keer dat hij de kast opende: “woow… ik zag van alles -een krioelende massa- maar toen ik de kast snel weer dichtdeed had ik eigenlijk niets gezien. Veel te nerveus, veel te gehaast.”

Nu is John al een stuk rustiger, weet hij waar hij op moet letten in de winter. De staat van het broed (bijen in popstadium), of de Koningin er nog is, of ze genoeg eitjes legt. Kortom: of het volk nog levendig is en groeit.

Vanaf het voorjaar gaat de kast open en vliegen de bijen uit om stuifmeel en nectar binnen te vliegen om dat in te dikken tot honing (de voedselvoorraad). Waarmee ze dus tegelijkertijd planten bestuiven. “Hartstikke nuttig en nog leuk om te zien ook”, zegt hij. Jij blij, bij blij.