Leiden,
29
september
2014
|
16:27
Europe/Amsterdam

Rechter stelt Achmea in gelijk tegen leveranciers diabetesmateriaal

Volgens rechtbank Den Haag zorgverzekeraar geen aanbestede dienst

De kantonrechter heeft Achmea in het gelijk gesteld in het kort geding dat 4 leveranciers van diabeteshulpmiddelen hadden aangespannen. De rechter heeft vandaag een motivering op zijn uitspraak van 16 september jl. gegeven. De eisen van de leveranciers zijn op alle punten zonder meer afgewezen. Achmea is blij met deze uitspraak.

Op 2 september diende het kort geding. De leveranciers waren het niet eens met het feit dat Achmea de inkoop van diabetesmaterialen voor het postorderkanaal clustert en slechts één medisch speciaalzaak gaat contracteren. Daarmee zou Achmea het aanbestedingsrecht niet respecteren. Toch is er een goede reden voor Achmea om de distributie van teststrips voor onze verzekerden met diabetes anders te organiseren. Allerbelangrijkste is dat het heel goed mogelijk is om – met behoud van kwaliteit – de kosten laag te houden. Dat is vooral in het belang van onze verzekerden.

De uitspraak van de rechter betekent dat Achmea haar inkoopprocedure vervolgt. Onze klanten die diabetesteststrips aan huis geleverd willen krijgen, kunnen deze vanaf volgend jaar nog bij één leverancier bestellen. Want als Achmea alle strips bij één leverancier inkoopt, gaat de prijs per stuk naar beneden. Begin november is duidelijk welke leverancier Achmea hiervoor contracteert. Deze leverancier zal aan de hoogste eisen van kwaliteit en service moeten voldoen.

Klanten die liever bij de apotheek teststrips halen, kunnen dit gewoon blijven doen. Ook aan de hoeveelheid teststrips verandert vanzelfsprekend niets.