Zeist,
26
januari
2017
|
15:45
Europe/Amsterdam

Prinses Laurentien reikt Taalheldenprijzen uit

Dicky Gingnagel, Floor van Kan en Sita Goedendorp zijn de winnaars van de jaarlijkse Taalheldenprijzen. De Taalheldenprijs – ondersteund door verzekeraar Achmea – is een aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op bijzondere wijze inzetten om laaggeletterdheid in Nederland te voorkomen en te verminderen. De winnaars ontvingen hun prijs vanmiddag in TivoliVredenburg Utrecht uit handen van H.K.H. Prinses Laurentien.

De Taalheldenprijzen zijn in 2014 in het leven geroepen. Ze bieden de mogelijkheid om de successen, daadkracht en inspiratie van mensen op het gebied van geletterdheid in het zonnetje te zetten. De prijzen gaan naar taalcursisten, taalbegeleiders en individuen die zich bovenmatig inzetten door mensen en organisaties aan elkaar te verbinden – de zogeheten bruggenbouwers.

En de winnaars zijn…
Dicky Gingnagel is de winnaar van de prijs in de categorie taalcursisten. Dicky zet zich al ruim 10 jaar in als taalambassadeur. Hij vertelt zijn persoonlijke verhaal om te laten inzien dat er iets moet worden gedaan aan laaggeletterdheid. Hij opent deuren door zijn oprechte verhaal, direct vanuit het hart gesproken.
In de categorie taalbegeleiders is Floor van Kan de winnaar. Floor koppelt sinds 2003 Taalmaatjes en Taalvragers aan elkaar. Haar enthousiasme, kennis en aimabele manier waarop ze verbindingen legt, maken haar een echte Taalheld.
Sita Goedendorp is de winnares in de categorie bruggenbouwers. Sita is met hart en ziel betrokken op de geletterdheid in de samenleving. Zij is specialist Lezen en Laaggeletterdheid en Coördinator Taalhuis, verbonden aan Bibliotheek Eemland.

Persoonlijke inzet op weg naar een geletterde samenleving
Dit jaar waren er in totaal 144 aanmeldingen. Tijdens de Week van de Alfabetisering in september 2016 zijn er in elke provincie drie provinciale Taalhelden bekendgemaakt. Deze 36 provinciale TaalHelden maakten kans op de prestigieuze landelijke Taalheldenprijzen.De onafhankelijke jury, onder andere bestaand uit Wendy van Dijk, Pieter van den Hoogenband, Raphael Evers en Jan Wiercx van hoofdsponsor Achmea, heeft per categorie een winnaar gekozen.De presentatie was vanmiddag in handen van cabaretier Richard Groenendijk. Prinses Laurentien reikte de prijzen uit en bedankte alle deelnemers voor hun bijzondere inzet.