Zeist,
26
januari
2015
|
17:15
Europe/Amsterdam

Prinses Laurentien reikt Achmea Taalheldenprijs 2015 uit

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting Lezen & Schrijven in Rotterdam heeft H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden vanmiddag voor het eerst de Taalheldenprijs uitgereikt. De prijs is een persoonlijke aanmoedigingsprijs voor mensen, die zich op een bijzondere wijze blijvend inzetten om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen.

De Taalheldenprijs is uitgereikt in drie categorieën; taalcursist, taalbegeleider en bruggenbouwer. De Taalheldenprijs wordt mogelijk gemaakt door Achmea en bestaat uit een gouden speldje en een bedrag van €2.500,-. De prijs werd in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van prinses Laurentien als voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven in 2014. Zij blijft nauw betrokken bij de stichting als erevoorzitter en blijft zich inzetten voor laaggeletterdheid in Nederland en daarbuiten.

Winnaars Taalheldenprijs 2015:

Ineke van der Weide uit Hoogeveen is Taalheld 2015 in de categorie: Taalcursist.
Toen haar moeder ongeneeslijk ziek was nam Ineke de stap om een cursus lezen en schrijven te gaan volgen, zodat ze niet langer van anderen afhankelijk zou zijn. Als Taalambassadeur zet ze zich in om andere laaggeletterden over hun schaamte heen te helpen. Ineke’s gedrevenheid en inzet zijn bewonderenswaardig.

Pietro van Loenen uit Zoetermeer is Taalheld 2015 in de categorie: Taalbegeleider.
Pietro werkt als taalbegeleider in de gevangenis in Zoetermeer. Hij merkte dat veel gevangenen slecht Nederlands schrijven en spreken en zette een pilot voor taallessen op. Dankzij zijn doorzettingsvermogen, bevlogenheid en enthousiasme is dit een groot succes!

Jacqueline Blase–van der Meer uit Dordrecht is Taalheld 2015 in de categorie: Bruggenbouwer.
Jacqueline werkt op de afdeling communicatie van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Sinds 2011 zet zij zich in voor de aanpak van laaggeletterden. Zo organiseert ze bewustwordingscampagnes en trainingen voor medewerkers en heeft ze een Taalspreekuur opgezet. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis is een voorbeeld voor andere ziekenhuizen.

Taboe doorbreken
Prinses Laurentien over de Taalhelden: “Laaggeletterdheid raakt de hele maatschappij: het thema is vervlochten met sociale en digitale participatie maar ook met de economie, gezondheidsvraagstukken en financiële geletterdheid. Maar in essentie draait het om mensen in hun rol als ouder, werkzoekende, werknemer of burger. De verhalen van cursisten, begeleiders en bruggenbouwers zijn nodig om het taboe te doorbreken en om concrete oplossingen zichtbaar te maken. Door aandacht te vragen voor persoonlijke verhalen van moed, daadkracht en doorzettingsvermogen hopen we anderen te inspireren tot actie. Door deze ervaringen te delen hopen we de goede resultaten te vermenigvuldigen.”

Meer dan 80 kandidaten
Wethouders uit het hele land droegen meer dan 80 kandidaten aan voor nominaties. De jury bestond uit leden van het Forum AtotZ van Stichting Lezen & Schrijven. Zij selecteerden de uiteindelijke winnaars.

Forum AtotZ
Het Forum AtotZ is een uniek, onafhankelijk platform dat bestaat uit prominente en aansprekende Nederlanders. Zij hebben ieder een verschillende achtergrond maar spelen allemaal een toonaangevende rol binnen hun eigen vakgebied. De leden van het Forum AtotZ zijn begaan met maatschappelijke ontwikkelingen. Zij weten als geen ander hoe belangrijk een goede beheersing van de lees-en schrijfvaardigheden is om mee te kunnen doen in de samenleving. De leden dragen elk op eigen wijze bij aan het terugdringen en voorkomen van laaggeletterdheid.

Nieuwjaarsbijeenkomst Stichting Lezen & Schrijven
De jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting Lezen & Schrijven stond in het teken van elkaar inspireren, samenwerken en openstaan voor nieuwe ontmoetingen. Dagvoorzitter Marja van Bijsterveldt, voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven, presenteerde een gevarieerd programma waarin de uitreiking van de Taalheldenprijs 2015 een belangrijke plaats innam.

Achmea
De Taalheldenprijs wordt mogelijk gemaakt door Achmea, dat de aanpak van laaggeletterdheid van harte ondersteunt. Als verzekeraar met zo’n acht miljoen klanten speelt Achmea een natuurlijke rol bij het aanpakken van dit grote maatschappelijke probleem. Het bedrijf wil dat de communicatie met zijn klanten duidelijk en begrijpelijk is. Daarom herschrijft Achmea polisvoorwaarden, klantbrieven en internetteksten in eenvoudig Nederlands (taalniveau B1). Ook biedt Achmea steeds meer informatie op maat aan, zodat de klanten niet worden vermoeid met informatie die niet voor hen geldt.

Stichting Lezen & Schrijven
Stichting Lezen & Schrijven zet zich in om laaggeletterdheid te helpen voorkomen en verminderen. Ze agendeert dit onderwerp bij publiek en politiek, werkt aan preventie door voorlezen te stimuleren en helpt bij taalscholing voor volwassenen.