Zeist,
21
augustus
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Patiënt moet kunnen vertrouwen op veilige zorg

​​Dinsdag 21 augustus maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekend het VUmc onder verscherpt toezicht te stellen. Het ziekenhuis kondigde daarop aan de longchirurgische activiteiten tijdelijk stop te zetten. Achmea kan zich voorstellen dat de ondertoezichtstelling en het stopzetten van longchirurgische activiteiten vragen oproept bij patiënten.

Marjolein Verstappen, directeur Zorginkoop bij Achmea: “Verzekerden van de zorgmerken van Achmea moeten er altijd vanuit kunnen gaan dat de geleverde zorg veilig is. Het is dan ook goed dat VUmc een tijdelijke stop heeft ingelast. Het ziekenhuis moet nu orde op zaken stellen om te zorgen dat de patiëntveiligheid op de afdeling longchirurgie gegarandeerd is in de toekomst”.

Het ziekenhuis heeft aangegeven afspraken te hebben gemaakt met andere ziekenhuizen voor longchirurgische operaties die niet kunnen worden uitgesteld. Achmea zal het ziekenhuis actief ondersteunen bij het doorgeleiden van patiënten naar andere ziekenhuizen. Verzekerden die vragen hebben kunnen terecht bij de afdeling Klantenservice of Zorgbemiddeling van hun zorgverzekeraar. Tot de zorgmerken van Achmea behoren Zilveren Kruis, Interpolis. Agis, FBTO, Averó, Pro Life, TakeCareNow! en OZF.

Goede communicatie tussen behandelaars binnen de zorg is essentieel voor de veiligheid van de patiënt en kwaliteit van de geleverde zorg. Verstappen: “Dit zijn dan ook belangrijke thema’s in de bespreking met ziekenhuizen voor de ziekenhuiscontracten 2013. Verder verlangt Achmea van ziekenhuizen en zelfstandige klinieken in 2013 een geaccrediteerd Veiligheidsmanagementsysteem (VMS)”. Het VMS is het systeem waarmee ziekenhuizen continu risico’s signaleren, verbeteringen doorvoeren en beleid vastleggen, evalueren en aanpassen.

Achmea en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) kondigden in mei van dit jaar al aan samen te werken op het gebied van patiëntveiligheid.