Nina Tellegen
“Ons schoolsysteem is totaal niet ingesteld op de vragen van nu”
Nina Tellegen
Zeist,
05
september
2016
|
09:00
Europe/Amsterdam

“Ons schoolsysteem is totaal niet ingesteld op de vragen van nu”

Nina Tellegen (50) is directeur van de Amsterdam Economic Board, een organisatie die met het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen werkt aan de welvaart en het welzijn in de regio Amsterdam. “Nederlandse kinderen zijn verwend. Alles kan. Alles mag.”

“Uit mijn voorzitterschap voor de Waterheuvel, een gemeenschap met mensen met een psychiatrische achtergrond, blijkt elke keer weer hoe centraal arbeid staat in een mensenleven. Heb je geen werk, dan is het lastig om jezelf een positie te geven in de maatschappij en doe je in feite niet mee.”

“Voor het eind van volgend jaar willen we samen met een grote groep organisaties 9.000 mensen aan een scholingsplek of een baan helpen. Er is een enorme behoefte aan vakmensen zoals loodgieters, meubelmakers en ICT’ers.”

“Omdat je steeds sneller nieuwe skills nodig hebt, is het noodzakelijk om ieder moment in je loopbaan terug te kunnen naar school. Toch merken we elke keer weer hoe ouderwets ons onderwijssysteem is. Dat komt echt uit de vorige eeuw. Het is totaal niet ingesteld op de vragen van nu: Een leven lang leren.”

“We hebben een veel flexibeler vorm van onderwijs nodig. Denk aan het technasium. Dat is een alternatief voor het gymnasium. Veel slimme jongeren willen namelijk helemaal geen Latijn of Grieks leren. In de technasium mogen de kinderen onderzoek doen en ontwerpen maken voor het bedrijfsleven. Ze denken bijvoorbeeld na over een nieuwe kooi voor een jaguar in Artis of een parkeerprobleem in Osdorp. Daarmee leren ze van jongs af aan met elkaar samenwerken in telkens verschillende samenstellingen. Dat maakt ze flexibel.”

“Jongere medewerkers hebben veel meer zelfbewustzijn dan mijn generatie. Deels is dat te verklaren omdat Nederlandse kinderen verwend zijn. Alles kan. Alles mag. Ik was in een zwembad in Frankrijk tijdens mijn vakantie. Het was er stil. Verbijsterend. In Nederland zou het een oorverdovende herrie zijn.”

“Nederlandse kinderen zijn opgegroeid in een onderhandelingshuishouden. Kijk maar in het gangpad van de Albert Heijn. Moeders die hun kinderen vragen: ‘Wat wil je eten vanavond?’ Nou, dat werd aan mij nooit gevraagd.”

“Het heeft ook veel voordelen: Nederlandse kinderen zijn veel gelukkiger door die vrijheid en ze groeien op tot volwassenen, die vooral willen doen wat ze zelf willen. Daardoor zijn ze heel betrokken. In mijn tijd gingen jongeren vooral Economie of Rechten studeren om geld te verdienen, terwijl je nu steeds meer jongeren ziet die iets willen betekenen voor de wereld.”

“Wij maken grote stappen met de circulaire economie. Voormalig minister Jacqueline Cramer is daar de trekker van. Met allerlei organisaties zijn wij in gesprek om het afval in de regio te hergebruiken. Van Amsterdamse textielafval maakt kantoormeubelmaker Arend inmiddels nieuw meubilair.”

“Bijna niemand weet het, maar Amsterdam is een van de grootste data hot spots ter wereld. Die datacentra gebruiken ontzettend veel energie en er komt heel veel warmte bij vrij. Waarom zouden we die restwarmte niet kunnen gebruiken om huizen te verwarmen?”

“Een start-up als Taxi Electric heeft laten zien dat elektrisch rijden prima kan. Inmiddels zijn de Schiphol taxi’s allemaal elektrisch. Het vervoer in Amsterdam moet sowieso schoner. De stad raakt verstopt van al die halflege busjes die de stad in gaan…. Er worden testen gedaan om niet meer met 10, maar met 1 bus het centrum in te gaan. Maar het liefst zou ik de stad alleen nog maar toegankelijk willen maken voor elektrisch vervoer. Je komt er dan gewoon niet meer in met een benzine of diesel auto.”

“Amsterdam is in potentie de circulaire hot spot van de wereld. Een lichtend voorbeeld voor alles en iedereen op het gebied van circulaire productie en consumptie.”

Boilerplate

Hoe solidair is Nederland?

Vanaf begin 2015 is Achmea op zoek naar antwoorden op deze vraag. We vragen publieke figuren naar hun persoonlijke mening over solidariteit. Dat levert elke week nieuwe inzichten op. Lees eerdere blogs over solidariteit in Nederland en praat mee op Facebook!

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
e
12
October
2023
e