Zeist,
17
april
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Klanten Achmea zonder bijbetaling naar ziekenhuis

Achmea heeft met 91 van de 93 ziekenhuizen in Nederland overeenstemming bereikt over goede zorg tegen een betaalbare prijs. Klanten blijven ook dit jaar verzekerd van ziekenhuiszorg tegen volledige vergoeding. Het gaat onder meer om Zilveren Kruis Achmea, Agis Zorgverzekeringen, Avéro Achmea en Interpolis.

“We verwachten met de laatste twee ziekenhuizen, Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam en Universitair Medisch Centrum Groningen, eveneens op korte termijn tot een afspraak te komen. Ook met de zelfstandige klinieken zijn de afspraken bijna rond,” zegt Roelof Konterman, voorzitter Zorg & Gezondheid bij Achmea.

Ziekenhuizen realiseren samen met Achmea een trendbreuk om in het belang van patiënten de zorg betaalbaar te houden. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Konterman: “Ik heb er enorme waardering voor dat de zorgaanbieders de kwaliteit van zorg blijven garanderen binnen het hoofdlijnenakkoord. We spraken met elkaar en de overheid af, dat de ziekenhuiskosten de komende jaren niet meer dan 2,5% per jaar stijgen met behoud van kwaliteit. Dat is niet gemakkelijk geweest, maar het is samen gelukt. Daardoor blijft de ziekenhuiszorg voor iedereen toegankelijk en hoeven de zorgpremies voor onze klanten niet onnodig te stijgen”.

De afspraken worden nu omgezet in contracten
Komende zomer starten Achmea en de ziekenhuizen de onderhandelingen voor 2013, zodat verzekerden voor het eind van dit jaar weten welke ziekenhuizen in 2013 gecontracteerd zijn. “We hebben er vertrouwen in samen met de ziekenhuizen deze positieve trend te kunnen blijven vasthouden, waarbij kwaliteit en kostenbewustzijn hand in hand gaan”, besluit Konterman.

Hoofdlijnenakkoord
Jaarlijks maken alle zorgverzekeraars en ziekenhuizen afspraken over kwaliteit, prijs en aantal behandelingen.

In het hoofdlijnenakkoord dat vorig jaar is gesloten tussen alle zorgverzekeraars, ziekenhuizen, zelfstandige klinieken en de overheid is afgesproken dat de ziekenhuiskosten, die nu circa 50% van de totale zorgkosten bedragen, de komende jaren niet meer dan 2,5% per jaar mogen stijgen.