Zeist,
16
januari
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

Ruud Koornstra, ondernemer en energiecommissaris

Bij de massademonstratie tegen kernwapens in 1983, verkocht Ruud Koornstra, 18 jaar oud, vierduizend augurken met de slogan: 'Alle bommen de wereld uit, behalve de zure bom.' Hij haalde het journaal ermee. Sindsdien staat Koornstra te boek als ras ondernemer. Na de verkoop van zijn televisieproductiebedrijf, lanceerde hij de ledlamp en de elektrische auto. Tegenwoordig is de Bilthovenaar energiecommissaris en probeert Nederlands vernuft, geld en ondernemerszin te koppelen in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

“Ik ben een gesjeesde pedagoog en heb geen verstand van techniek, maar toch ben ik betrokken bij de meest fantastische technologische ontwikkelingen. Ik laat mij informeren hoe het echt werkt en wat je ermee kunt. Weet je dat er al waterstofkorreltjes bestaan waarmee energie wordt opgewekt om staal te produceren? Zelfs de wasmachine kan erop draaien.”

“In 2009 bracht ik een bezoek aan de hoogste baas van BMW in München. ‘Hoe denkt u over de elektrische auto?’ vroeg ik hem. ‘Quatsch,’ antwoordde hij en vertelde dat BMW pas over tien jaar is staat zou zijn om één op de tien van hun auto’s op schone diesel te laten rijden. BMW is nu koploper met de productie van elektrische auto’s. Moet je zien hoe snel dat is gegaan.”

“Wij zijn de beste in de wereld als het om duurzame innovatie gaat. 80 procent van alle vernieuwing komt uit Nederland. Tegen de tijd dat men in Azië onze ideeën namaakt, zitten wij alweer op een nieuw spoor. Dus… het is een kwestie van Make it happen! Laten we de perfect storm tot stand brengen. Het moment waarop alles anders wordt. Dan kan Nederland, als we willen, in vijftien jaar tijd, volledig overgeschakeld zijn op duurzame energie.”

“Er is slechts een beperkt aantal mensen dat de urgentie van de klimaatverandering voelt. Als we op de oude voet doorgaan, zal er in de toekomst een ongeluk in slow motion plaatsvinden. Ik ben degene die voortdurend roept: ‘Joehoe het gaat mis!”

“De klimaatverandering is een tijdbom die in de woonkamer tikt en zo snel mogelijk onschadelijk moet worden gemaakt!”

“Kortgeleden had ik een interview met Marianne Zwagerman. Zij vroeg zich af of de mens iets kan doen tegen de klimaatverandering en of het nou allemaal wel zo ernstig is, zoals ik telkens beweer. Of ik mij als ondernemer niet te druk maak. Ik vroeg haar maar meteen, hoe groot zij de kans achtte, dat haar huis in de toekomst in de brand zal vliegen. Tien procent kans? Minder? Betekent dat dan ook, dat je je huis niet meer tegen brand verzekert?”

“Daarna heb ik uitgelegd dat ik het tegengaan van de klimaatverandering zie als een verzekeringspremie. Een investering waarmee je een veel leukere wereld krijgt, met schone lucht en meer werkgelegenheid. Daar kun je toch niet tegen zijn?”

“Ik word gek van mensen die zeggen: ‘Daar geloof ik niet in.’ Hou op zeg. We staan met elkaar voor een ontzettend grote uitdaging. Ik geloof er niet in, prima, maar wat is jouw plan dan?”

“In tien jaar tijd zijn we overgestapt van paard en wagen naar automobielen. In nog geen tien jaar is Nederland van kolen overgegaan op aardgas. Acht jaar na de eerste vlucht om de aarde stond de eerste man op de maan. Hoezo kan Nederland niet in vijftien jaar volledig duurzaam zijn?”

“Na de watersnoodramp in Zeeland was er binnen drie maanden een Deltaplan. ‘Dit mag nooit meer gebeuren,’ zeiden we en het plan werd verwezenlijkt.”

“Rutte heeft gezegd dat de deur van de Trêveszaal op een kier staat voor vernieuwers. Guess what!? We moeten sneller dan ooit vernieuwen. Daarom moeten wij ervoor zorgen dat de politiek goed geïnformeerd is.”

“Dat kan alleen als de overheid de perverse prikkels uit het systeem haalt en ervoor zorgt dat we duurzaam gedrag daadwerkelijk gaan implementeren. Daarom is de overheid de ideale partij om de grootste klant te worden van duurzame oplossingen. De staat moet dus niet meedoen als innovatiekracht, maar met meer poen over de brug komen en ondernemerschap voorsorteren.”

“Maar je ziet wat er gebeurt in de wijk Lombok in Utrecht. Daar draait een ondernemer een proef met zonnepanelen en deelauto’s om de buurt selfsupporting te maken. ‘Verboden!’ roept dan een ambtenaar. Burgermeester Van Zanen is daar gelukkig voor gaan liggen. ‘Even niet aankomen, als deze ondernemer zijn nieuwe plannen niet kan testen, stoppen jullie de innovatie.”

“Je kunt trouwens beter een Hummer rijden en vegetariër zijn, dan achter het stuur zitten van een Prius en vleeseten. De energietransitie is ook een eiwittransitie. Dat wordt nog helemaal niet meegenomen in de discussie over de klimaatverandering.”

“In 2030 moet Nederland de schoonste en grootste delta ter wereld zijn.”

“Peter Bakker, de voormalige CEO van TNT Post, zei het al: ‘Accountants will save the world.’

Als je kunt rekenen, begin je bij duurzaamheid. Daarom moet het hele financiële systeem veranderen. Hoe gaat ons belastingstelsel eruitzien? Hoe gaan we naar een wereld waarin we straks niks meer bezitten en zelf onze energie opwekken? Fantastische uitdagingen toch?”

“Er is een revolutie gaande: de vlinder revolutie. Dat is geen revolutie van bloed, maar een van alleen maar winnaars. Mens, natuur en milieu zullen de winnaar zijn. Er zullen bedrijven sneuvelen maar geen mensen. Mensen zullen wel hun macht verliezen, maar dat is niet zo erg.”

“Zij die durven krijgen het geluk.”

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Paul Cohn
20
January
2018
“Wij zijn de beste in de wereld als het om duurzame innovatie gaat. 80 procent van alle vernieuwing komt uit Nederland", aldus 'n gesjeesde pedagoochemerd.

DIT ZIJN DE 15 MEEST INNOVATIEVE LANDEN TER WERELD. SOFIE SMULDERS, 25 FEB 2017
Net als vorig jaar is Zuid-Korea het meest innovatieve land ter wereld. Nederland komt ook voor in de top 15 van landen die het op het gebied van innovatie het best doen.
Elk jaar brengt Bloomberg middels de Bloomberg Innovation Index naar buiten welke landen in de wereld het hoogst scoren op innovatie. Een aantal factoren komen hierbij kijken, zoals de dichtheid van high tech-bedrijven, het aantal onderzoekers (in spe) op technisch vlak, ontwikkelingsuitgaven en patentactiviteit.
SCANDINAVISCH SUCCES
De tweede plek wordt bezet door Zweden, de overheid van het land heeft het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in kleinere bedrijven en onderzoek. Ook andere Scandinavische landen scoren hoog. Finland staat op plaats 5, Denemarken op 8 en Noorwegen op 14.
Waar blijft Nederland? Op nummer 15. Ons land is drie plekken omhooggegaan sinds vorig jaar. Buurland België staat twee plekken boven ons op nummer 13 en oosterburen Duitsland staan op nummer 3 in de lijst. In de top 10 vinden we verder Zwitserland, Singapore, Japan, de VS en Israel.
www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/02/dit-zijn-de-15-meest-innovatieve-landen-ter-wereld

Ja, Achmea: in de Bloomberg burelen vindt u geen Pharox- of Lucide-lampen, maar gewoon lichtende waarheden.