Viola den Hartog-Braaksma
“Je kunt het naïef noemen, maar ik geloof in een betere wereld"
Viola den Hartog-Braaksma
Zeist,
12
december
2016
|
08:47
Europe/Amsterdam

“Je kunt het naïef noemen, maar ik geloof in een betere wereld”

Als mijn geest het kan bedenken, mijn hart het gelooft, dan kan ik het bereiken.’ Citaat van bokslegende Mohammed Ali. Het is het levensmotto geworden van Viola den Hartog-Braaksma, oprichtster van Equal Education, een organisatie voor talentrijke scholieren in arme gebieden.

“Je gaat op een andere manier denken en keuzes maken als je een opleiding hebt gedaan.”

“Er zijn in de wereld grote verschillen en mogelijkheden om onderwijs te krijgen. Toen ik op wereldreis was met mijn man, beseften we pas hoe bijzonder het is dat je in Nederland al die kansen zomaar krijgt.”

“In Brazilië mag iedereen naar de lagere school en de middelbare school, maar als je naar de universiteit wilt, wordt het een stuk lastiger. Dan blijkt het onderwijs, dat je hebt gekregen toch niet zo goed te zijn geweest. De toelatingstoets is nauwelijks haalbaar als je geen privéschool hebt gedaan.”

“Na de heao en universiteit kon ik gaan werken, maar besloot er een jaar tussenuit te gaan en over de wereld te reizen. Azië, Zuid-Amerika, Amerika… Ik wilde op deze manier meer over de wereld leren.”

“Als je er plat naar kijkt, dan denk je dat het in heel veel landen best goed geregeld is. Totdat je er daadwerkelijk een tijdje woont en meeloopt in het gewone leven. Vaak heb ik gedacht; stel dat ik nou hier zou leven, wat zou dan mijn toekomst zijn?”

“Via Edukans kwam ik terecht in Ethiopië. Een land waar de mensen ver weg wonen van scholen. Kinderen moeten vaak drie uur lopen om op school te kunnen komen en weer drie uur om thuis te zijn.”

“Met Equal Education richten we ons op meisjes in Ethiopië. Die worden sneller thuisgehouden omdat ze onderweg de kans lopen seksueel te worden misbruikt. Vaak moeten ze ook meehelpen op het land of ze worden vroeg uitgehuwelijkt.”

“Zelfredzaamheid is heel belangrijk. Zorg dat je goed voor jezelf kunt zorgen.”

“Wij bieden meisjes een hutje aan, dichtbij school, waar ze op kamers kunnen met andere meiden. Schoolkleding, kost & inwoning betalen wij. Daarnaast betalen we voor extra vakken, waarmee ze leren hoe je ervoor zorgt, dat je als vrouw opkomt voor je rechten en met computers leert omgaan.”

“Iemand leren vissen is beter dan een vis geven.”

“Tachtig meisjes helpen we nu. Dat zijn de slimste meisjes uit de lagere scholen in het land, waarvan de families in een straal van 100 kilometer rondom de middelbare school wonen.”

“Je kunt in het leven nog zo goed je best doen, maar er zijn dingen die je overkomen. Dan moet je er voor elkaar zijn.”

“Omdat de levensstandaard in het westen veel hoger is dan in de rest van de wereld komen vluchtelingen naar ons toe. Daarom moeten de levenstandaard omhoog brengen in de arme gebieden.”

“Iedereen moet naar zijn eigen kwaliteiten proberen de wereld een betere plek te maken. Of je nou soep kookt, spullen verzamelt of de politiek ingaat, maar doe iets.”

“Je kunt het naïef noemen, maar ik geloof in een betere wereld.”

“Heb je naaste lief als jezelf.”

“Tijdens onze wereldreis werden we getrakteerd door een stel dat veel meer geld had dan wij. Ze betaalden ons eten en drinken en verzochten ons hetzelfde te doen voor andere reizigers als wij weer meer geld zouden hebben. Mooi.”

“Ik krijg een knoop in mijn maag van kinderen die worden uitgehuwelijkt. Dat je je eigen kind weggeeft aan een ander: ‘Zo, wordt nu maar gelukkig.’ Ik snap dat het een economische verbintenis is, maar toch blijf ik het ongelooflijk vinden.”

Boilerplate

Hoe solidair is Nederland?

Vanaf begin 2015 is Achmea op zoek naar antwoorden op deze vraag. We vragen publieke figuren naar hun persoonlijke mening over solidariteit. Dat levert elke week nieuwe inzichten op. Lees eerdere blogs over solidariteit in Nederland en praat mee op Facebook!

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.