Zeist,
27
december
2016
|
10:00
Europe/Amsterdam

"In 2025 is elektriciteit onbeperkt beschikbaar"

Jos Keurentjes, Chief Scientific Officer TNO

“Zonne-energie gaat het winnen van olie”, zegt Jos Keurentjes in een gesprek met Achmea. “En dat gaat een revolutie veroorzaken, ook in Nederland.”

“In Dubai wordt nu al op zo’n grote schaal via de zon energie opgewekt, dat de kosten ervan nog hooguit vijf cent per KWh bedragen. Als je dat omrekent naar wat een barrel olie in hetzelfde geval zou mogen kosten, kom je op tien dollar. Dat is een prijs waar olie in werkelijkheid nooit op gaat uitkomen. Je bent ten minste dertig dollar kwijt om de productiekosten ervan te dekken. Daarmee zit de techniek voor zonne-energie inmiddels op een niveau dat het op economische gronden wint van fossiele brandstof.”

Breedtegraad schuift op
Ook in Nederland? In de woestijn van het Midden-Oosten schijnt de zon immers ongenadig veel feller en vaker dan bij ons. “Dat speelt mee”, zegt Keurentjes, “maar je zult zien dat de breedtegraad waarvoor geldt dat zonne-energie het van olie gaat winnen, snel zal opschuiven. Als gevolg van de voortschrijdende technologie en de steeds efficiëntere manier waarop we de energie uit de zon kunnen opvangen en omzetten.”

“Ik schat dat 2025 zo’n beetje het jaar is waarop die grens Nederland zal bereiken. Met andere woorden: op dat moment bereiken we een situatie waarin elektriciteit onbeperkt beschikbaar is. Daarmee lossen we het energieprobleem op, maar ook in potentie het grondstoffenprobleem, een deel van het voedselprobleem en het waterprobleem in de wereld.”

Lees het volledige interview met Jos Keurentjes, Chief Scientific Officer TNO

Boilerplate

Welke versnellers en barrières zijn bepalend voor de toekomst van Nederland?

Aan de hand van deze vraag ging Achmea in gesprek met 26 bestuurders en wetenschappers uit de top van Nederland, onder wie Jos Keurentjes, Chief Scientific Officer TNO. De gesprekken zijn gebundeld in het boek ‘De versnelde beweging’ dat op 23 november 2016 is gepresenteerd. Rode draad uit de interviews zijn 5 scenario’s: ‘Lenigheid’, ‘Aandacht voor samen’, ‘Regie op visie’, ‘Kennis en maken’ en ‘Ruim denken’