Zeist,
19
december
2017
|
09:00
Europe/Amsterdam

Suze Gehem, directeur van ‘De Groene Grachten’ en voorzitter van ‘Rooftop Revolution’

Suze Gehem is directeur van ‘De Groene Grachten’ en voorzitter van ‘Rooftop Revolution’. Met een team van 10 medewerkers verduurzaamt ze historische panden in Nederland. Zonder een euro subsidie weet Gehem haar bedrijf in de ‘groene’ sector succesvol te draaien. Het idee voor de onderneming komt van Wubbo Ockels.

“Wubbo zei altijd dat wij allemaal astronaut zijn van ruimteship aarde.”

“Ik kwam hem tegen in het jaar waarin Amsterdam ‘400 jaar grachten’ vierde. ‘Hoe kan dat nou?’ zei Wubbo, die zelf in een grachtenpand in Amsterdam woonde, ‘We hebben honderden jaren historie, maar geen visie op de grachten voor de komende 400 jaar.”

“Als één van de weinigen had hij zijn huis verduurzaamd, zonnepanelen op het dak gelegd, het pand geïsoleerd, ledlampen in de kroonluchters aangebracht… En hoewel het bij Wubbo wel lukte, leek voor de mensen om hem heen knap lastig te zijn. Wubbo dacht toen: ‘Als ik een nieuw initiatief start, waarmee deze eeuwenoude panden in het moeilijkste stukje van Nederland, verduurzaamd kunnen worden, dan kan niemand daar ooit meer nee tegen zeggen.’”

“We hebben een plan geschreven, naar partners gezocht en gedacht: ‘we gaan het gewoon dóen!’ Wubbo heeft ons geleerd om op een positieve manier dingen te beginnen, dan kun je zoveel bereiken. Het was een man met een zeer aanstekelijke visie.”

“Tot dat moment voelde ik vaak dat mijn dromen werden getemperd. Hij was de eerste die mij stimuleerde juist nog groter te denken dan ik al deed.”

“Het doel van De Groene Grachten is de verduurzaming van vooroorlogse panden. Niet alleen in de Amsterdamse grachtengordel, maar in het hele land en voor allerlei soorten gebouwen.“

“Eerst zijn wij ons gaan richten op vijf stadsherstelpanden op de Nieuwe Prinsengracht achter theater Carré in Amsterdam. Die werden verbeterd van energielabel G naar A. Daar ging wel eerst twee jaar onderzoek aan vooraf, maar uiteindelijk zijn deze panden super duurzaam geworden met isolatiemateriaal, warmtepompen, zonnepanelen en tal van andere maatregelen.”

“Het is fantastisch om oude gebouwen nieuw leven in te blazen. Dat is in bepaalde opzichte veel duurzamer dan een gebouw nieuw te bouwen. Want de materialen van een grachtenpand wat al 400 jaar bestaat gaan al een hele tijd mee. De crux zit hem in het verduurzamen van het energiegebruik. De panden zijn vaak zo lek als een mandje en hier is dus veel winst te behalen. De urgentie voor energiebesparing in deze panden is enorm hoog.”

“In Nederland zijn alleen al anderhalf miljoen vooroorlogse woningen, maar ook andere historische panden zoals gemeentehuizen, buitenplaatsen, provinciegebouwen, kerken, boerderijen, landgoederen en musea… Die willen wij allemaal verduurzamen. Van crematoria tot Tropeninstituut.”

“Daarom hebben we degroenemenukaart.nl online gezet. Dat is een website waarmee je een duurzaam plan kunt maken voor je woning of kantoor. Met behulp van een ‘wensenlijstje’ kun je in één oogopslag zien hoe je een pand naar eigen wens kunt aanpassen. Vanaf het moment dat de website online, krijgen we vanuit het hele land aanvragen om panden energiezuinig te maken.”

“Bij een studentenvereniging in Amsterdam hebben we de restwarmte van de bierkoeling en 4 warmtepompen gebruikt om 36.000 kub aardgas naar 0 te brengen. Dat is 24 Nederlandse huishoudens. 900 studenten, toekomstige arbeidskrachten, krijgen zo met de paplepel ingegoten dat duurzaamheid echt iets van nu is.”

“Toch is het grootste braakliggende terrein te vinden op de daken van de stad.”

“In de stad staan we überhaupt voor grote uitdagingen. We moeten bijvoorbeeld voorzieningen treffen om het overtollige water bij heftige buien tijdelijk te bergen. Mensen willen ook steeds vaker lokaal hun voedsel verbouwen en zijn op zoek naar nieuwe vormen van groene energie. Op de platte daken in de stad kun je deze wensen vormgeven.”

“Zo is ook ‘Rooftop Revolution’ ontstaan, feitelijk een website waarop je leert je eigen dak te vergroenen met een handig stappenplan.”

“Wanneer jouw dak de potentie heeft, helpen wij om de technische en sociale situatie te bekijken en stakeholders te activeren. We helpen vervolgens met de subsidieaanvraag en het crowdfunden in de buurt.”

In 2020 hopen we dat 10% van de Nederlandse daken samen een nieuw natuurgebied in Nederland vormen en in 2018 zijn we actief in minimaal drie steden. Daarnaast hopen we meer met voedsel te gaan doen. Er is zoveel ruimte om dit te verbouwen op daken, dus het is eigenlijk gek dat het niet veel vaker gebeurt.”

“Na mijn studie kon ik bij meerdere multinationals aan de slag. Toch besloot ik mijn hart te volgen. Ik merk elke dag hoeveel energie het geeft om mijn kennis en kunde in te zetten voor een duurzame wereld.”

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Inge Diepeveen
22
December
2017
Voor een relatie ben ik op zoek naar een duurzaam pand om een kantoor in te vestigen voor 10-15 medewerkers in midden Nederland. Kunnen jullie ons hierbij helpen of hebben jullie tips wie ik hiervoor het beste kan benaderen?
Vriendelijke groet, Inge Diepeveen