Yorrick van der Ent
“Hard schreeuwen tegen de bazen helpt”
Yorrick van der Ent
Zeist,
23
mei
2016
|
10:00
Europe/Amsterdam

“Hard schreeuwen tegen de bazen helpt”

Yorrick van der Ent (22) is voorzitter van Young & United, de jongere tak van FNV. Onder hun druk verlaagde het kabinet onlangs de leeftijd van het minimumloon van 23 naar 21 jaar. Niet genoeg volgens van der Ent. Hij vindt dat je vanaf 18 jaar het normale minimum loon hoort te krijgen. Van der Ent leeft op dit moment zelf van een uitkering.

“4 euro per uur in plaats van 9 euro. Dat is de situatie als je 18 jaar bent en je jeugdloon ontvangt. 45 procent minder dan het minimum loon. Probeer daar maar eens van rond te komen.”

“Heel veel jongeren zijn een soort wegwerpwerknemers geworden die de kost moeten verdienen met een onzeker aantal uren. Zelfs hbo’ers en mbo’ers trekken op dit moment aan het kortste eind.”

“Godzijdank heeft het kabinet nu, voor het eerst in 41 jaar, een serieuze stap richting het afschaffen van het minimum jeugdloon. Tegelijkertijd wordt het bewijs geleverd hoe belangrijk het is om actie te voeren. Hard schreeuwen tegen de bazen helpt.”

“Ondertussen is de realiteit dat jongeren met nul-uren contracten nauwelijks een dag vrij durven vragen omdat de reactie van hun manager meestal is: ‘Oh, als het zo moet, voor jou tien anderen.’”

“Heel veel mensen willen wel werken, maar er zijn gewoon geen functies meer.”

“Een goed basisinkomen, waarvan je rond kan komen is een bestaansrecht. Ook als je niet werkt. Ik vind dat de overheid daarvoor moet zorgen, in ruil voor een tegenprestatie.”

“Om het hoofd boven water te houden nemen jongeren daarom meerdere jobs. De zogeheten stapelbanen. Dan werk je overdag in de winkel en help je ’s avonds in de horeca.”

“Mijn moeder raakte werkloos nadat mijn ouders waren gescheiden. Ze werd gekort op haar uitkering, waardoor ik moest stoppen met school. Op mijn zestiende ben ik gaan werken. Ik ben een drop-out.”

“Ik schaam me voor de problemen die ik heb, net als veel andere jongeren. Niemand is er trots op om nauwelijks of geen werk te hebben, je vaste lasten niet te kunnen betalen en schulden te krijgen.”

“Bij alles wat je koopt, al is het een brood, sta je stil. Je wordt onzeker van weinig geld en bent bang voor meer problemen. Mijn moeder is destijds haar huis kwijtgeraakt, die angst zit er bij mij diep in. Zal dit mij ook gebeuren? Geen woning, geen elektra, water afgesloten.”

“Toch zou dit niet hoeven gebeuren in ons land. Nederland valt om van de welvaart.Ik pleit daarom voor de terugkeer van de verzorgingsstaat. Met een zorgbelasting, waarin de sterkere schouders meer gaan dragen, en de overheid weer een sociaal gezicht krijgt.”

“Ik leef van 600 euro netto per maand. Daarnaast krijg ik nog een reis – en onkostenvergoeding van Young&United.”

“Om me heen hoor ik ouderen en jongeren die steeds langer met hun kwaaltjes doorlopen vanwege het eigen risico. Pas als de pijn niet meer te harden is, gaan ze naar de tandarts of een dokter.”

“Solidariteit is samenwerken aan iets beters of aan een verbetering.”

“Maar kijk om je heen, naar de mensen. Het worden allemaal eenlingen. Ik zie het hier op straat, in Rotterdam. Bijna niemand groet elkaar meer. Ze zijn alleen nog maar geïnteresseerd in hun eigen bedoening. Het motto is: als ik het maar goed heb, vind ik het allemaal wel best.”

“Zo direct ga ik weer actievoeren in Woerden. Daar komen de bazen van alle supermarkten bijeen. Ze hebben cao’s afgesloten zonder de tussenkomst van de FNV. We gaan verhaal halen omdat de cao tegen de richtlijnen ingaat van een goede baan.”

“Jongeren weten vaak totaal niet wat hun rechten én wat hun plichten zijn als ze gaan werken. Dat zou een apart vak moeten worden op school. De praktische voorbereiding op een baan.”

“Een vakbond achterhaald? Zolang er geen alternatief is, moet iemand opkomen voor de werknemers.”

Boilerplate

Hoe solidair is Nederland?

Vanaf begin 2015 is Achmea op zoek naar antwoorden op deze vraag. We vragen publieke figuren naar hun persoonlijke mening over solidariteit. Dat levert elke week nieuwe inzichten op. Lees eerdere blogs over solidariteit in Nederland en praat mee op Facebook!

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
rosa oman
26
December
2019
Ik wil mijn prachtige getuigenis delen over hoe ik mijn man van mijn leven terug heb gekregen, ik wil de mensen in de wereld vertellen dat er online een echte spell caster is en krachtig en oprecht is, zijn naam is Baba Wale Wiseman, hij hielp ik onlangs om mijn relatie met mijn man, die mij heeft gedumpt, te herenigen. Toen ik contact opnam met Wiseman, heeft hij een liefdesbetovering voor me uitgesproken en mijn man die zei dat hij niets meer met mij te maken heeft, belde me en begon me te smeken. Voor iedereen die dit artikel leest en hulp nodig heeft, kan Wiseman ook alle soorten hulp bieden, zoals hereniging van huwelijk en relatie, genezing van alle soorten ziekten, rechtszaken, zwangerschapsspreuk, we zijn nu heel blij met onszelf. Wiseman laat hem beseffen hoeveel we van elkaar houden en elkaar nodig hebben. Deze man is echt en goed. Hij kan je ook helpen je gebroken relatie op te lossen. Ik had mijn man terug! Het was als een wonder! Geen huwelijkstherapie en we doen het heel goed in ons liefdesleven. Neem contact op met deze geweldige man als je een probleem hebt met een duurzame oplossing
via e-mail: babaidadawiseman01@gmail.com
WhatsApp: +2348136951551
Viber: +2348136951551