Zeist,
29
maart
2014
|
16:00
Europe/Amsterdam

Gouden medailles inspireren jongeren niet tot meer schaatsen

Achmea Sport Index stijgt door zachte winter

De successen van de Nederlandse schaatsploeg bij de Olympische Winterspelen in Sochi hebben er niet toe geleid dat de jeugd tot 18 jaar meer is gaan schaatsen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Achmea Sport Index tot 18.

In de lijst van meest beoefende sporten door jongeren scoort schaatsen slechts vijf procent, dat is gelijk aan de stand van februari 2013, toen er geen Olympische Spelen waren. Dit staat in contrast met het feit dat toch veertig procent van de doelgroep aangeeft in meer of mindere mate geïnspireerd te zijn om te gaan bewegen door de prestaties in Sochi.

Buitensporten al opgepakt
Het aantal jongeren dat regelmatig sport is gestegen. De index stijgt van 94 in januari, naar 126 in februari. Ook ten opzichte van 2013 is dat een stijging (januari 71, februari 113). De stijging is waarschijnlijk toe te schrijven aan het feit dat veel buitensporten (hardlopen, voetbal, fietsen) door de zachte winter nu al kunnen worden opgepakt. Achmea is blij met de stijging maar ziet dat de Olympische Winterspelen alleen niet voldoende zijn om jongeren in beweging te krijgen en houden. Daarom richten we ons samen met NOC*NSF ook op initiatieven zoals de schoolsport competitie Olympic Moves (zie onder) en op schooljudo.

Achtergrond
De Achmea Sport Index tot 18 toont de sportdeelname onder jongeren in de leeftijd van 5 tot 18 jaar. De Sport Index tot 18 is onderdeel van de NOC*NSF Sportdeelname Index. Deze peilt maandelijks de sportbeoefening van een representatieve groep Nederlanders in de leeftijd van 5 tot 80 jaar. De actuele stand wordt maandelijks bekendgemaakt. De Achmea Sport Index tot 18 laat zien of extra initiatieven voor jongeren effect hebben. Daarnaast geeft het zicht op de momenten waarop kinderen minder sporten. Samen met het NOC*NSF onderzoeken we of we juist op die momenten extra activiteiten kunnen ontplooien.