|
00:00
Europe/Amsterdam

Geslaagd EYOF Utrecht 2013 officieel gesloten

​​De Olympische Vlam in Utrecht is officieel gedoofd door Toernooidirecteur Pieter van den Hoogenband en CEO Henny Smorenburg. Hiermee is een einde gekomen aan de twaalfde editie van het European Youth Olympic Festival. De organisatie en official parter Achmea zijn zeer tevreden over de vijf dagen die zich afspeelden in een zonovergoten Utrecht. De week kende veel sportieve hoogtepunten en werd door ruim 40.000 bezoekers bezocht. Burgemeester Aleid Wolfsen overhandigde de EOC-vlag aan zijn collega George Ugulava uit Tblisi, waar over twee jaar de volgende editie plaatsvindt. EOC voorzitter Hickey bedankte iedereen voor een ‘fabulous event’.

Ruim 40.000 toeschouwers
De bezoekersaantallen zijn boven verwachting van de organisatie. De laatste twee dagen waren de tribunes bijna overal vol en moesten mensen helaas teleurgesteld worden. Volgens voorlopige tellingen – ook vandaag zijn immers nog veel kaarten verkocht voor de finales – zijn de wedstrijden en de openingsceremonie bezocht door in totaal ruim 40.000 toeschouwers. Hierbij zijn de toeschouwers aan de kant van de weg bij het wielrennen langs Het Lint dinsdag en donderdag nog niet meegenomen. Deze telling is ook exclusief alle atleten die de wedstrijden hebben bezocht om hun teamgenoten tijdens de wedstrijden aan te moedigen.

Medaillespiegel
Na sluiting van het Olympisch evenement staat Rusland bovenaan de medaillespiegel met 56 medailles (30 goud). Vooral met zwemmen was deze ploeg niet te kloppen: ze behaalden op alle estafettes de eerste plaats. Rusland wordt gevolgd door Groot-Brittannië en Frankrijk, die beiden met negen keer goud het festival afsloten. Nederland eindigde op de zevende plaats met een totaal van twintig medailles, waarvan vier goud: de judoka’s Lisa Müllenberg, Amber Gersjes en Hilde Jager en atlete Tasa Jiya.

690 medaillewinnaars
Gedurende vijf dagen werden 690 medailles uitgereikt aan de getalenteerde jonge sporters uit 49 Europese landen. Ze kwamen uit in negen Olympische sporten op zeven verschillende locaties in de stad Utrecht.

EYOF-Achmeahuis
Gedurende het hele toernooi stond op de Neude in Utrecht het EYOF-Achmeahuis, waar elke ochtend een televisieuitzending van RTV-Utrecht werd opgenomen. Ook konden bezoekers sporten in de sporttuin en een gratis healthcheck doen. Op de laatste dag van het toernooi vond hier de huldiging plaats van alle medaillewinnaars.

(Klik hier voor een impressie in beeld en geluid - 55 sec.)