Zeist,
26
januari
2018
|
12:01
Europe/Amsterdam

Feestelijke uitreiking TaalHeldenprijzen door Prinses Laurentien

H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden heeft donderdag 25 januari in Theater Rotterdam-Schouwburg voor de vierde keer de TaalHeldenprijzen uitgereikt. Dit jaar werden er maar liefst 174 TaalHelden genomineerd waaruit 36 doorgingen naar de landelijke verkiezing. Juryleden waaronder Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC), Inge Ipenburg (actrice) en Shirma Rouse (zangeres) kozen hieruit de winnaars. Namens Achmea kregen de drie winnaars ieder een cheque van 2.500 euro.

De drie TaalHelden van dit jaar

In de categorie Taalcursist is Ibrahim Al Hendi de winnaar. Als Syrische vluchteling leerde hij in twee jaar Nederlands en is nu zeer actief als taalvrijwilliger. De jury vond het onvoorstelbaar hoe Ibrahim, in de korte tijd dat hij hier in Nederland is, de Nederlandse taal eigen heeft gemaakt. Daarbij deelt hij zijn kennis en ervaring met anderen. Taalbegeleider van het jaar is Anne Agema. Naast haar werk als ambulant begeleider bij een school voor blinden en slechtzienden, helpt zij zes bewoners van een gezinsvervangend tehuis met lezen, schrijven en rekenen. Door op zoveel plekken zich in te zetten, bewijst Anne niet alleen sociaal invoelend te zijn maar ook daadkrachtig, zo concludeerde de jury. In de categorie Bruggenbouwer viel de keuze op Carolien Slager. Zij heeft binnen het Verloskundigen Samenwerkingsverband (VSV) de strijd tegen laaggeletterdheid op de kaart gezet. Door haar inzet kan al vanaf het prilste begin worden voorkomen dat kinderen op latere leeftijd laaggeletterd worden.

Veel bewondering voor de Taalhelden

Prinses Laurentien was onder de indruk van de TaalHelden. "Verandering teweeg brengen doe je altijd samen. Dat betekent scherp blijven kijken wat beter kan maar ook van goede voorbeelden leren en de mensen erachter in het zonnetje zetten. Daar krijgt iedereen energie en inspiratie van."

De presentatie was in handen van Paul de Leeuw. Paul sprak zich zeer positief uit over de prestaties van de genomineerden. Net als speciale gast burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij vertelde hoe hij veertig jaar geleden worstelde om de Nederlandse taal eigen te maken.

Schaamte blijkt nog steeds de grootste barrière

Ondanks de 2,5 miljoen volwassenen die laaggeletterd zijn, rust er een groot taboe op het onderwerp. Veel mensen durven er niet voor uit te komen dat ze moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Ze gebruiken smoesjes om het verborgen te houden zoals ‘ik ben mijn bril vergeten’ of ‘dat formulier vul ik thuis wel even in’. Met deze prijzen vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor dit probleem en zetten ze mensen die zich inzetten in de strijd tegen laaggeletterdheid in het zonnetje.

Vierde keer Taalheldenprijs

De TaalHeldenprijzen zijn dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De prijs werd in 2014 in het leven geroepen ter gelegenheid van het vertrek van prinses Laurentien als voorzitter van het bestuur van Stichting Lezen & Schrijven als dank voor al haar inspanningen. De TaalHeldenverkiezing van Stichting Lezen & Schrijven wordt mede gefinancierd door Achmea.

Achmea ondersteunt de aanpak van laaggeletterdheid van harte. Wij kiezen voor het sponsoren van die activiteiten, die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Sinds 2009 ondersteunt Achmea de Stichting Lezen & Schrijven.

V.l.n.r. Shirma Rouse, Jan Wiercx, Inge Ipenburg, Anne Agema, Carolien Slager, Paul de Leeuw, Ibrahim Al Hendi, Prinses Laurentien, Peter Vandermeersch