Zeist,
31
maart
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eurocross draagt coördinatie over aan SOS International

Na een jaar lang de coördinatierol te hebben vervuld, draagt Eurocross Assistance de coördinatie van calamiteiten en rampen in het buitenland over aan SOS International. Vanmiddag vindt in Amsterdam de overdracht plaats, waarbij Eurocross symbolisch de rode calamiteitentelefoon aan SOS doorgeeft. Vanaf vrijdag 1 april is SOS International coördinerend alarmcentrale.

Eurocross Assistance (onderdeel van Achmea) kijkt terug op een druk rampenjaar. In totaal kreeg de alarmcentrale te maken met 37 incidenten waar Nederlanders bij betrokken waren. Eurocross coördineerde bij vijf calamiteiten de hulpverlening en stuurde drie keer een hulpteam naar de rampplek. Teams zijn ingezet na de overstromingen in Zuid-Frankrijk (juni 2010), na een busongeval in Noord-Frankrijk (augustus 2010) en na een busramp in Peru (december 2011). Eurocross bezocht de slachtoffers ter plaatse, verleende psychische bijstand, zorgde voor repatriëring van de slachtoffers en hield intensief contact met verwanten en betrokkenen. Dertien calamiteiten werden veroorzaakt door een natuurramp, zoals een aardbeving, Tsunami, orkaan of overstroming. In acht gevallen was er sprake van een verkeersongeval en bij vier incidenten was brand de oorzaak.

Achtergrond Protocol
Ieder jaar neemt een van de vier grote Nederlandse alarmcentrales de landelijke coördinerende rol op zich bij grote calamiteiten en rampen in het buitenland. Dit roulatiesysteem is onderdeel van het Protocol Coördinatie Calamiteiten, dat door de Nederlandse alarmcentrales is opgesteld. Het doel: snelle, efficiënte hulpverlening en centrale coördinatie. Het protocol bepaalt onder meer dat landelijke coördinatie in gang wordt gezet bij calamiteiten waarbij meer dan acht Nederlanders betrokken zijn. De dienstdoende alarmcentrale verzorgt de registratie van persoons- en calamiteitgegevens en zorgt voor hulpverlening aan personen die door een calamiteit zijn getroffenen (w.o. repatriëring, het vervoer van stoffelijk overschot en/of de overkomst van familie). Daarnaast de alarmcentrale hét centrale aanspreekpunt voor alle betrokkenen (w.o. familie, alarmcentrales en pers).

Profiel
Eurocross Assistance is onderdeel van Achmea en al bijna dertig jaar toonaangevend in wereldwijde hulpverlening, zoals medische hulp, vervoershulp en ook hulp op het gebied van brand-, storm of waterschade en personenalarmering. Eurocross werkt onder andere voor de volgende Achmea-merken: Zilveren Kruis Achmea, Centraal Beheer Achmea, FBTO, Interpolis en Avéro Achmea.