Ineke van der Ploeg
"Elke dag zou je zingend moeten beginnen”
Ineke van der Ploeg
Zeist,
25
juli
2016
|
07:58
Europe/Amsterdam

"Elke dag zou je zingend moeten beginnen”

Ineke van der Ploeg is programma manager bij de academie van Achmea. Ze gaf eerder les in Zuid-Afrika. "We kunnen hier zeker iets van de spirit van Afrika gebruiken: Ubuntu.”

“Iemand is iemand door de ander. Anderen zien mij en daardoor ervaar ik een gevoel van gezien worden en er bij zijn. Dat is de betekenis van Ubuntu die ik in Zuid-Afrika heb leren kennen. Ubuntu is een veelomvattende Zulu-term voor solidariteit."

"Vlak na de val van het Apartheidsregime gaf ik les aan donkere vrouwen. Nergens ter wereld ervoer ik zoveel gastvrijheid en saamhorigheid als daar. Wanneer er iets emotioneels gebeurde, en dat was nogal eens, begonnen de vrouwen spontaan te zingen. Vierstemmig, vol levenskracht en hoop. Dan schoot ik vol. Het was hun manier om vreugde en verdriet te uiten. In Zuid-Afrika heb ik een heel andere vorm van eenheid en emotie gevoeld, dan ik in Nederland gewend was."

"Hier in ons land, hebben we eerder de neiging om dingen die ons overkomen voor ons te houden en de emoties naar binnen te slikken. Dan krijg je veel sneller het gevoel dat je er alleen voor staat. Maar in Zuid-Afrika, zag ik de mensen met elkaar delen. Community sense. Dat missen wij, de drang en de lef om samen de diepgang van emoties en het leven te vieren."

"Samen zingen verbindt mensen. Ik heb weleens samenzang gedaan aan het begin van conferenties. Spannend maar het lukte! Stonden managers in pak, onder begeleiding van een professionele zanger, elkaar toe te zingen met Afrikaanse begroetingsliederen. Zo ontzettend gaaf. Wat voor een sfeer er dan ontstaat; plezier, openheid, saamhorigheid…"

"Ubuntu gebruiken we vaker in de leerprocessen van de academie. Op een speelse manier brengen we mensen samen om elkaar al lerende, beter te leren kennen en waarderen. Achmea heeft natuurlijk een rijke schakering aan bedrijfsonderdelen en merken, waarin niet iedereen elkaar zomaar voldoende kent en opzoekt. Daarom is het goed om de mens achter de medewerker te ontdekken."

"Wanneer je een doel hebt, voel je meer eenheid."

"Ik kom uit Delfzijl, een bakkersgezin met 9 kinderen. Mijn vader was heel ondernemend en startte in zijn leven een groot bedrijf en winkels. Daar was ik graag. Met name in de zomervakanties. Vanaf mijn zestiende mocht ik zelfstandig een van de winkels runnen. Fantastisch."

"Op onze streng gereformeerde school zag ik hoe onderwijs niet moest. Sturen op beloning en straf. Kinderen werden soms voor de groep vernederd. Dat is een van de slechtste dingen die je als leraar kunt doen. Dan beschadig je iemand en krijg je duikgedrag. Durf je je nek niet meer uit te steken. Ook in organisaties zie je helaas soms angstcultuur."

"Ik zie de rol van een leraar als facilitator van de ontwikkeling van de leerling door hem het randje van zijn kunnen te laten opzoeken."

"Mensen vinden mij vaak nogal direct. Dat klopt wel. Ik uit me snel en ben niet iemand, die een blad voor de mond neemt. Maar ik zorg er altijd voor, dat niemand zich ooit buitengesloten voelt."

"Solidariteit kun je heel dicht bij huis beginnen. Als iedereen op de wereld het met één persoon goedmaakt, waarmee hij of zij niet on speaking terms is, dan zouden we wel eens een heel andere wereld kunnen hebben."

"Verander de wereld, begin bij jezelf."

"Ik wil me inzetten voor de dialoog. Mensen stellen elkaar geen of weinig vragen, of nemen niet de tijd of moeite naar een ander te luisteren. Daar zou ik graag mijn steentje aan bijdragen dat dit verbetert en het goede gesprek de gewoonste zaak van de wereld maken. Beetje zoals de oude Grieken zeg maar."

"'De Nederlandse identiteit bestaat niet. Nederland is te veelzijdig om in één cliché te vatten,' zei koningin Máxima toen ze nog prinses was. Daar ben ik het roerend mee eens. Het wordt tijd om meer aandacht te krijgen voor onze roots, waarin we eeuwenlang open stonden voor immigratie. Achmea heeft altijd de kracht van diversiteit in haar motto gehad. Dat geldt voor bedrijfscultuur maar dan natuurlijk ook voor mensen."

Boilerplate

Hoe solidair is Nederland?

Vanaf begin 2015 is Achmea op zoek naar antwoorden op deze vraag. We vragen publieke figuren naar hun persoonlijke mening over solidariteit. Dat levert elke week nieuwe inzichten op. Lees eerdere blogs over solidariteit in Nederland en praat mee op Facebook!

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Jeanet Walraven
27
July
2016
Goede blog en intentie. Ik ben ook voor dialoog/conversatie en vooral op Twitter. Dit artikel had zo'n mooi conversatie materiaal online kunnen zijn op bijvoorbeeld Twitter. Ik zag via het Twitteraccount de tweet met deze link, maar geen Twitteradres van Ineke om rechtstreeks met haar de conversatie /dialoog over dit onderwerp te starten. :-)
Ed de Rochemont
25
July
2016
Ik herken je hier helemaal in Ineke!
Heb je intern al voorgesteld om de dagstart zingend te beginnen?
De wijze waarop de deelnemers van de vierdaagse afgelopen week veelal zingend de zware dagen doorstaan hebben is ook zo'n mooi voorbeeld!