Zeist,
06
november
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Eindelijk oplossing tegen oververhitting nieuwbouwwoningen

Veel mensen zullen zich van afgelopen zomer nog herinneren dat de warmte maar langzaam uit huis verdween. Veel woningen, zeker nieuwe, worden binnen té warm. Volgend jaar komt er regelgeving over de maximale temperatuuroverschrijding in nieuwbouwwoningen. “Daar zijn we blij mee”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis, die hiervoor pleitte, in een reactie op de Klimaatadaptatiemonitor van Achmea.

De afgelopen zomers werd het af en toe erg heet in Nederland. Met 40,7 graden mat het KNMI op 25 juli in Gilze Rijen de hoogste temperatuur ooit. Door klimaatverandering zal dit waarschijnlijk steeds vaker gebeuren. Iedereen heeft zijn eigen aanpak om het koel te houden. Op het heetst van de dag blijven mensen binnen, met de gordijnen dicht. De verkoop van airco’s nam in 2018 met 150 procent toe ten opzichte van 2017. Van dit jaar zijn de cijfers nog niet bekend, maar een woordvoerder van Nederlandse Vereniging van Luchtbehandeling en Koudetechniek zegt van leveranciers signalen te hebben ontvangen dat Nederlanders ook dit jaar weer meer airco’s kochten.

Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen
Vereniging Eigen Huis merkte afgelopen zomer op dat de temperatuur vooral in nieuwbouwwoningen opliep. Die worden soms té warm, door gebrek aan goede ventilatie en zonwering. “Hiermee ontstaat een serieus risico op oververhitting en een ongezond binnenklimaat”, schreef de vereniging aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. “Door een veranderend klimaat krijgen we te maken met (veel) meer dagen met extreem hoge temperaturen. Bij de bouw van woningen wordt te weinig rekening gehouden met het op een natuurlijke manier buitenhouden en afvoeren van warmte.” “Oudere woningen hebben vaak een dak dat een beetje oversteekt, zodat er minder zon binnenvalt en er meer schaduw is”, legt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis uit. “Nieuwbouwwoningen hebben dat minder, en als je daarover niets in het Bouwbesluit vastlegt, gebeurt het ook niet.”  Er worden wel koele nieuwbouwwoningen opgeleverd, zegt hij. Die worden bijvoorbeeld uitgerust met bodemwarmtepompen en zogenoemde Warmte-Koude-Opslaginstallaties.

Wat kun je zelf doen?
“Het beste is om te voorkomen dat de woning te veel wordt opgewarmd. Dat kan bijvoorbeeld met dakoverstekken, (automatische) zonwering, ventilatiemogelijkheden - ramen moeten open kunnen - en een slimme bomenplant”, schreef de vereniging aan de minister. In de hete zomer van 2018 verkochten tuincentra veel meer parasols, barbecues en zwembaden. Toen de ergste hitte voorbij was, zagen ze de verkoop van struiken en planten aantrekken. En begin dit jaar leken mensen al meer aandacht te hebben voor de dreiging van een droog seizoen. Zo werden bij IntraTuin in Leidsche Rijn veel meer regentonnen verkocht, zodat mensen bij droogte toch nog hun tuin kunnen begieten. Ook kochten mensen fors meer planten die met weinig water kunnen groeien.

Driedubbelglas
Volgens André de la Porte is een bekend probleem met nieuwbouwwoningen dat ze over driedubbel glas beschikken. “Dat isoleert goed en houdt de warmte dus goed vast. Je zult dus aanvullende maatregelen moeten nemen om overvloedige zonnewarmte kwijt te kunnen raken.” Een eenvoudige oplossing is goede zonwering. Maar een mechanisch ventilatiesysteem kan ook veel doen, mits het goed is ingebouwd.Toch komt er nog meer kijken bij het klimaatbestendig maken van een huis. “Al die betegelde voor- en achtertuinen zorgen ervoor dat regenwater niet goed kan worden afgevoerd. En dat is een serieus probleem als er in korte tijd veel regen valt.”

Nieuwe regelgeving
Minister Ollongren neemt de problemen van oververhitting serieus, heeft ze de Vereniging Eigen Huis laten weten. Eind augustus kondigde ze aan regels op te nemen in het Bouwbesluit, waar alle regelgeving voor nieuwbouw in staat. De regels moeten ervoor zorgen dat zelfs bij extreme hitte buitenshuis de temperatuur binnen acceptabel blijft, zonder onnodig energie te verbruiken - bijvoorbeeld door airco’s te installeren. Kortom: bij het bouwen al rekening houden met extreem warme temperaturen, zodat er niet achteraf nieuwe oplossingen moeten worden ingebouwd. In juli volgend jaar gaat er nieuwe regelgeving in die betrekking heeft op de maximale temperatuuroverschrijding die in nieuwbouwwoningen plaats mag vinden. André de la Porte: “Daar zijn we blij mee.”

‘Weinig duidelijke informatie’
Nederlanders hebben na deze twee warme zomers ook meer aandacht voor de toegenomen hitte in huis. Ze denken dat hitte het grootste klimaatrisico is voor hun woning, vóór hevige regenval en overstromingen. Dat blijkt uit de Klimaatadaptatiemonitor van Achmea. Wel vinden ze dat er weinig duidelijke informatie beschikbaar is over het klimaatbestendiger maken van hun woning. De meeste Nederlanders hebben er nog nooit informatie over ontvangen. Ze hebben daar wel degelijk behoefte aan en kijken daarbij vooral naar de overheid. De gemeente zou burgers beter moeten informeren over wat ze zelf kunnen doen om hun woning te beschermen tegen extreem warme temperaturen en andere gevolgen van klimaatverandering.