Zeist,
26
juni
2018
|
09:58
Europe/Amsterdam

Eerlijke Verzekeringswijzer: ‘Achmea scoort een 10 voor beleid mensenrechten’ bij beleggingen

Achmea heeft de hoogste score, een 10, behaald in de Eerlijke Verzekeringswijzer voor het beleid rond mensenrechten bij beleggingen. Achmea heeft volgens de onderzoekers het “proces van beoordeling van de schendingen, de te ondernemen actie en de transparantie daarover,” uitstekend op orde, aldus de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Het onderzoek richtte zich op tien delfstof winnende bedrijven die ‘langdurig betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen’. De zeven grootste verzekeraars van Nederland beleggen daarin gezamenlijk bijna 4 miljard euro, aldus de onderzoekers. Doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de wijze waarop de verzekeraars de schendingen beoordelen, of en zo ja welke actie zij daarop ondernemen en hoe transparant zij hierover zijn. Onder meer Achmea pakt hierbij de verantwoordelijkheid om mensenrechten te respecteren goed op, aldus de Eerlijke Verzekeringswijzer.

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een samenwerkingsverband van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. De Eerlijke Verzekeringswijzer laat zien in welke mate verzekeraars met hun beleggingen bijdragen aan een sociaal rechtvaardige en duurzame wereld. Het wil het beleggingsbeleid van verzekeraars verduurzamen en hun investeringen en bedrijfsvoering daar op laten aansluiten. Achterliggend doel is dat de verzekeraars hun (financiële) invloed aanwenden om de bedrijven waarin ze beleggen te laten bijdragen aan een duurzame en sociaal rechtvaardige wereld.

Meer informatie over duurzaamheid bij Achmea is hier te vinden.

Boilerplate

Achmea is het coöperatieve moederbedrijf van bekende verzekeraars, waaronder Centraal Beheer, Zilveren Kruis, Interpolis, Avéro Achmea, OZF, Inshared, De Friesland Zorgverzekeraar en FBTO. Samen vormen zij de grootste verzekeringsgroep van Nederland met circa 14.500 medewerkers in Nederland. Achmea heeft een coöperatieve achtergrond waarbij de belangen van klanten, partners, medewerkers en kapitaalverschaffers in balans zijn. Klanten van Achmea legden in 2017 circa 20 miljard euro aan premiegeld in. Achmea is in Nederland marktleider op het gebied van schade- en zorgverzekeringen. Ook biedt het inkomensverzekeringen en met onder meer het Centraal Beheer APF een goed inkomen voor later. De vermogensbeheerder Achmea Investment Management heeft meer dan 120 miljard euro aan assets under management. Via onder meer Centraal Beheer en Woonfonds biedt Achmea hypotheken. Naast Nederland, is Achmea ook internationaal actief in vijf andere landen.