Zeist,
21
juni
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

"Eén JSF staat voor één ochtend zorg in Nederland"

“We kunnen een paar dingen doen om de stijging van de zorgkosten af te remmen - het wordt tijd om te kiezen”, zei demissionair minister Edith Schippers van VWS 19 juni op het congres ‘Vrouwelijke leiders in de zorg’ bij Achmea in Zeist.

​Edith Schippers koos er tijdens het congres bewust voor om het over de kosten van de zorg te hebben in plaats van over de kwaliteit. Om nog maar eens te onderstrepen dat de kosten Nederland boven het hoofd groeien. “Als het zo doorgaat, gaat in 2040 de helft van een gezinsinkomen op aan zorg. Nu is dat volgens de bewindsvrouw 25 procent (“en wie dat niet gelooft, moet maar eens goed op zijn loonstrookje kijken”).
 
Technische ontwikkelingen maken zorg duurder
Dat de zorg steeds duurder wordt, komt vooral door technische ontwikkelingen, zei Schippers. “Dodelijke ziektes zijn chronisch geworden waardoor mensen langer in leven blijven. Ook zijn veel behandelingen minder belastend dan vroeger waardoor meer mensen ervoor in aanmerking komen.”
 
Niets doen is ook een optie
Onze gezondheidszorg is een van de beste van de wereld maar ook een van de duurste, schetste De VVD-politica. “Daar kun je op een paar manieren op reageren. “Niets doen, is een optie maar dan moeten we op de koop toenemen dat we over een aantal jaar minder kunnen uitgeven aan vakanties en mobiele telefoons.”
 
Eén JSF is één ochtend zorg
De kosten compenseren uit andere landelijke begrotingspotjes? Bijna niet te doen, volgens Schippers. “Voor de prijs van één JSF kunnen we één ochtend zorg verlenen in Nederland. Het basisonderwijs afschaffen? Twee maanden zorg.”  
 
Gebruiker betaalt
Een andere optie is het principe ‘de gebruiker betaalt’ uitbreiden. Bijvoorbeeld door de eigen bijdrage of het eigen risico te verhogen. Ook het pakket uitkleden, is een alternatief. Schippers ontkende overigens dat dit de laatste jaren wordt gedaan. “Het pakket is juist alleen maar gegroeid met allerlei dure behandelingen en medicijnen.” 
 
Goedkopere zorg uit pakket snijden
Ter compensatie van die dure behandelingen, zou je ook de goedkopere zorg uit het pakket kunnen snijden. “Maar switcht de gebruiker dan niet naar duurdere zorg die nog wel wordt vergoed?”, vroeg Schippers zich hardop af.
 
Van alles een beetje
Volgens de demissionair minister is het tijd om te kiezen. In de politieke programma’s betrekken partijen langzamerhand de stellingen. De VVD draait aan alle knoppen een beetje, zei Schippers desgevraagd. “Bezuinigen op het pakket is wellicht nodig maar ik wil innovaties niet tegenhouden. De vraag is wat je er dan uithaalt. Over de pil en de rollator hebben we jarenlang gediscussieerd.”