Zeist,
30
januari
2019
|
14:47
Europe/Amsterdam

Dijsselbloem en Kuipers maken indruk tijdens Jaarevent Achmea Investment Management

Verantwoord. Dat was de rode draad tijdens het Jaarevent van Achmea Investment Management in Zeist. Sprekers Jeroen Dijsselbloem en André Kuipers verweefden het nadrukkelijk in hun boodschap. Dijsselbloem in zijn visie op financiële stabiliteit en Kuipers in zijn blik op onze aarde en het klimaat.

Hoe sterk zijn de Europese Unie en de Eurozone? “Sterk genoeg”, zegt Jeroen Dijsselbloem. De oud-voorzitter van de Eurogroep geloof je graag op zijn woord. Maar hij legt het uit: “Natuurlijk, we worden getest. Denk aan de Brexit. Aan de gele hesjes. En aan de minderheidsregeringen en sommige niet al te logische regeringscoalities. Zoals in Italië en ook in ons land. Toch zie ik Europa als een haven van stabiliteit en welvaart. Met in het algemeen een prima samenwerking. We zijn sterk en stabiel. Ik verwacht dan ook geen recessie.”

2012 als keerpunt
Dat is wel eens anders geweest. Zo lang is de crisis in de Eurozone immers nog niet geleden. Dijsselbloem: “Dat was een tijd van ad hoc maatregelen. Ieder voor zich. Dus niets gemeenschappelijks. 2012 was het keerpunt. Er kwam meer vertrouwen door een aantal centrale maatregelen. Zoals de opzet van de bankenunie. Met toezicht en regelgeving. Zoals het verplichte depositogarantiestelsel voor elk land.

Kapitaalmarkt versterken
Uiteraard kan het beter. Jeroen Dijsselbloem is een groot voorstander van een kapitaalmarktunie. “Je hoort er bijna niemand over, maar dat zou zorgen voor veel stabiliteit. In de Verenigde Staten is de economie voor 80 procent ‘in handen’ van de kapitaalmarkt. Slechts 20 procent ligt bij de banken. In Europa is dat net andersom. Dat maakt ons kwetsbaar. Als er ooit weer een crisis komt, betekent dat dat die weer door de banken geabsorbeerd wordt. Die moeten we dan weer redden. Die verhouding moet dus anders. Dat kan met afspraken in een kapitaalmarktunie. Met uiteraard een toezichthouder.”

“Met klimaat hobbelen we achteraan”
Het beste jongetje van de klas? “In ons klimaatbeleid zijn we dat zeker niet”, zegt Dijsselbloem. “Sterker nog, we hobbelen achteraan. Die achterstand moeten we inhalen. Draagvlak is er wel, maar dreigt te verdwijnen nu we geen knopen doorhakken. Daarom moeten we dat snel doen.”

Blik vanuit de ruimte
Snel knopen doorhakken. Dat is niet alleen in ons land nodig. De noodzaak is er wereldwijd. Die conclusie trekken alle aanwezigen tijdens en na de bevlogen presentatie van André Kuipers, astronaut en ambassadeur van de aarde. “De aarde is onze oase. De enige plek waar wij kunnen leven.” Hij kan het weten. Als ervaren ruimtevaarder was hij maar liefst 200 dagen in het ruimtestation ISS. Hij zet de zaal aan het denken. Waarschuwt, signaleert en... geeft hoop.

Ruimtevaart helpt ons vooruit
Dankzij ruimtevaart kunnen we bijvoorbeeld communiceren, navigeren en luchtvervuiling meten. Zijn er tal van innovaties, zoals zonnepanelen en brandwerend materiaal. Een mooi resultaat. Zeker ook dankzij de samenwerking tussen Japan, Europa, Rusland en Amerika in ISS. Op 400 kilometer hoogte en met 28.000 kilometer per uur doen ze hun waarnemingen en onderzoek. André Kuipers: “We doen daar allerlei testen. Ook op verzoek van het bedrijfsleven. De uitkijkkoepel is de mooiste plek voor waarnemingen. Je hebt daar een fantastisch zicht op onze planeet. We zien zestien keer per dag de zonsopgang en zonsondergang. Heel indrukwekkend. Je ziet prachtige plekken. Voor mij zijn dat de Bahama’s en de rode woestijnen met zoutvlaktes in Australië.”

Roofbouw
Maar André Kuipers ziet ook de minder fraaie kant. “De schitterende Great Barrier Reef waar het koraal en daardoor de vissen lijden onder de stijging van zeespiegel en de hogere temperatuur. Oprukkende woestijnen. Enorme ontbossing. De duizenden verlichte vissersbootjes bij Vietnam. We plegen collectief roofbouw op de aarde. Een goede boer put zijn land niet uit. Die zorgt dat hij ook volgend jaar weer kan oogsten. Met de aarde doen wij dat niet.”

Maar hoe dan verder?
De feiten liggen er en foto’s liegen niet. André Kuipers is hoopvol. Ondanks de sombere constateringen. “We moeten aan de slag. De planeet is niet van ons alleen. We delen de aarde met de dieren. Het is het enige planeetje dat we hebben. Daar moeten we zuinig op zijn. We kunnen het tij nog keren. Door internationale samenwerking, gebruik van nieuwe technologieën zoals indoor farming. En zeker ook door te vertrouwen op de prachtige ideeën van jonge mensen.”

Boilerplate

Jeroen Dijsselbloem en André Kuipers spraken op het 4e Jaarevent van Achmea Investment Management. Interactieve break-outsessies stonden in het teken van innovaties en ontwikkelingen op het gebied van vermogensbeheer.