Zeist,
23
maart
2016
|
11:16
Europe/Amsterdam

Bouwen aan een droom in Australië

Math Creemers

Achmea is ook actief over de grens met bedrijven in Ierland, Slowakije, Turkije, Griekenland, en Australië. Met innovatieve, digitale proposities wil Achmea internationaal groeien in bestaande markten en nieuwe markten creëren. Math Creemers, Chief Financial Officer van Achmea Australia, vertelt hoe dat eruit ziet, down under.

“Als ik om 7 uur ‘s ochtends de deur van ons appartement in een buitenwijk van Sydney uitloop, zie ik tussen de gezellige straatjes door in de verte de torens van het zakendistrict. De zon schijnt, ik schat dat het nu al een graad of 25 is. De lucht voelt uitermate vochtig. De bus stopt minder dan vijf minuten lopen van ons appartement en ik stap na 10 minuten weer uit, pal voor het gebouw van de Rabobank, waar ook ons kantoor zit. Ik geniet van het busritje en heb geen moment heimwee naar de dagelijkse autorit in Nederland.

Bouwen aan een droom

Ruim drie jaar geleden begonnen collega’s Timo van Voorden, Wim van Esch, Livia Lablans en ik hier met Achmea Australia, als onderdeel van divisie Internationaal van Achmea. Buiten een goed bedrijfsplan hadden we niets. We kregen een laptop en telefoon van de Rabobank en begonnen zo te bouwen aan onze droom. Een eerlijk, transparant verzekeringsbedrijf voor de agrarische sector. Met hulp van Rabobank kunnen we hun bestaande en potentiele klanten benaderen. We hadden een All-in-One Farm pack gemaakt waarmee we tot een verzekering op maat konden komen. Het concept hadden we afgekeken van de Alles-in-één Polis en BedrijvenCompact Polis van Interpolis.

Groter dan Europa

Vastberaden om risico’s én premies te beperken gingen we met boeren in gesprek. We hielpen bijvoorbeeld de boeren begrijpen welk risico ze best zelf kunnen dragen, omdat niet alle schade het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar brengt. Dat heeft voor hen weer een gunstig effect op de premie. Nu hebben we maar liefst 25 risico specialisten in het veld, werken we met 22 mensen op kantoor en schalen we verder op om onze groei in Australië geleidelijk te versnellen. En dat in een gebied dat groter is dan Europa!

Boeren ontzorgen

Het unieke aan onze propositie in Australië is dat wij de relatie met de klant als een wederzijds partnership zien. Wij willen de klant niet alleen helpen om de risico’s te verzekeren, we helpen ze ook om risico’s te verminderen. En daarmee gaan wij een stapje verder dan de andere verzekeraars in Australië. We zijn momenteel bezig om onze klantdata nog slimmer te analyseren waardoor wij de klant nog meer kunnen ontzorgen. Een voorbeeld daarvan is dat de klant niet zelf van tevoren na hoeft te denken over de verzekerde waarde van zijn bedrijf op het moment van de schade. Op basis van onze data kunnen wij dat namelijk heel nauwkeurig vaststellen. Zo krijgt de klant bij een total loss van zijn huis of bedrijfsgebouw exact hetzelfde huis of gebouw terug. De verzekerde waarde staat dus niet eens meer op de polis vermeld. Ons doel is niet om een schade uit te keren, maar om te zorgen dat de klant zo gauw en goed mogelijk weer aan het werk kan gaan of weer een thuis heeft.

Bijdragen aan groei

In de toekomst willen we graag dat boeren op een of andere wijze iets terugkrijgen indien de schaderatio gunstig uitpakt. Dat past perfect binnen ons gedachtegoed van een vertrouwd en transparant partnership met de klant. Alleen moeten we daarvoor eerst wel wat meer kennis van de markt en de risico’s opbouwen. Wij dragen graag bij aan de internationale groei ambities van Achmea. Voor dit jaar verwachten we een premieomzet van zo’n €16 miljoen en ons doel is om dat tegen 2020 te verdriedubbelen. We gaan er alles aan doen om die groei te realiseren. En het feit dat wij een start-up zijn draagt bij aan de nieuwe strategie van Achmea Internationaal om samen met partners nieuwe markten te betreden waarbij we groeien door continu te testen en te leren.

Hobby farms

Ik zit weer in de bus. Maar nu weer onderweg naar huis. Op de ANZAC bridge dwalen mijn gedachten af naar een tijdje geleden. We waren met mijn ouders op bezoek bij een boer in de omgeving van Dubbo, zo’n 5 uur rijden van Sydney. Deze boer Toby heeft een boerderij van zo’n 2.000 hectare dat zijn bijna 2,000 voetbalvelden. Mijn vader, ook afkomstig van een boerderij, raakte met mij als tolk in een geanimeerd gesprek met Toby. De boerderij van 20 hectare, waar mijn vader opgroeide, stelt hier in Australië volgens Toby eigenlijk niets voor. Dat is een ‘hobby farm’ en voor hem onbegrijpelijk dat ze daar varkens en koeien konden houden en ook nog eens gewassen verbouwden. Er bekruipt mij een gevoel van trots omdat juist vandaag een van onze risico specialisten mij vertelde dat Toby klant van ons is geworden. En precies op dat moment zie ik de contouren van de Iron Cove bridge in mijn ooghoek voorbij komen en word ik uit mijn gedachten gerukt. Oeps, realiseer ik me direct. Ik heb mijn halte gemist. Dat wordt een fikse wandeling terug. Helaas bestaat daar geen verzekering voor.”

Reacties 1 - 11 (11)
Bedankt voor uw bericht.
Peter Koudijs
24
June
2016
Beste Math, wat een goed verhaal over jullie Australische start-up. Het is alweer 14 maar geleden dat ik voor je mocht werken bij Concerncontrol. Een korte maar leerzame periode. Als ZZP'er heb ik van 2012 tot eind 2015 een start-up OZO Bestuursondersteuning gerund voor ondersteuning van enkele pensioenfondsen zoals AkzoNobel en Fysiotherapeuten. Inmiddels genies ik van mijn Achmea pensioen. In 2011 is mijn jongste dochter naar Sydney verhuisd.. Zij werkt bij Cochlear in Noord Sydney en woont in Maroubra. We zijn in 2012 en 2015 bij haar op bezoek geweest. Wellicht kom ik je nog eens tegen in Sydney bij een volgend bezoek aan haar. Math alle goeds gewenst en veel succes met je Achmea werkzaamheden in Sydney. Hartelijke groet, Peter Koudijs
Serge
02
April
2016
Hallo Math, wat mooi om te lezen dat Achmea Australië zo succesvol is in het ontzorgen van Australische boeren. Complimenten dat jullie de buitenlandaspiraties van Achmea zo'n succesvolle invulling geven!
Math Creemers
30
March
2016
Beste Jan't Hoen, om heel heerlijk te zijn moet ik bekennen dat ik geen weet heb van hoe de dementiezorg Down Under geregeld is. Bedrijfsmatig zijn we daar niet mee bezig omdat we ons beperken tot de traditionele schadeverzekeringen. Ook prive komen we het niet tegen omdat de ouderen in onze familie- en kenissenkring toch vooral in Nederland wonen.
Myrthe Broersma
29
March
2016
Een mooie initiatief voor een mooi land. Het geluk mogen hebben daar een jaar te vertoeven en te mogen werken in de landbouw en horeca. Prachtig! Succes!
Helma
27
March
2016
Deze droom herken ik! Voor een aantal jaren wil ik graag, samen met mijn gezin, Australië willen ontdekken! Dus, mocht je kansen zien, tips hebben... Ik houd me aanbevolen!
Jan't oen
25
March
2016
Toevallig via een twitterbericht hierop gekomen en gelezen. Interessant en anders dan onze activiteiten. Met Achmea hebben wij op een andere wijze te maken i.v.m. de gezondheidszorg. Ik vroeg mij gelijk af hoe het met de dementiezorg is geregeld daar. Wij hebben zelf een particulier initiatief. Dit is een kleinschalige woonvorm met een tijdsbesteding, zie het als verpleeghuisje waar mensen 24uurs zorg krijgen. Ben wel benieuwd of er in Australië dit soort initiatieven zijn en hoe de bekostiging dan gaat. Jan't Hoen www.huizewezup.nl
Rogier vermeulen
25
March
2016
Hi Math,

Erg leuk en herkenbaar om te lezen. Veel succes down under!

Rogier
Noortje
24
March
2016
Hallo math. Wat een inspiratie! Nu hoop ik dat je ook al een boer hebt gevonden die het Limburgs goud voor je wilt telen. Zo niet laat ik een pakketje toesturen! Het ga je ongelooflijk goed
Math Creemers
24
March
2016
Beste Jan, je hebt natuurlijk gelijk maar ik neem aan dat je je de gedachte aan zo'n verzekering wel voor kunt stellen als je een flink stuk moet lopen in pak en stropdas bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Dan loop ik toch liever een stuk in de Blue Mountains.
Eric
23
March
2016
Mooie Start-up down under, mooie ambities, succes!
Jan van Weert
23
March
2016
Beste Math,

Voor die wandeling terug moet je ook geen verzekering willen hebben. Dat is een risico wat je best zelf kunt dragen!

Mooie story uit het veld.

Ik wens jullie team heel veel succes in Australië, een prachtige groeimarkt voor Achmea.

Groeten,

Jan van Weert