Zeist,
30
mei
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

Achmea stapt in wereldwijd blockchain-initiatief in mobiliteitssector

Achmea heeft zich aangesloten bij het Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI), een internationaal consortium van ruim dertig toonaangevende autoproducenten en toeleveranciers. Partijen als BMW, General Motors, Ford, Renault en Bosch hebben MOBI recent opgericht om blockchain verder te ontwikkelen voor toepassingen in de auto- en mobiliteitssector. Blockchain biedt nieuwe mogelijkheden voor de verbetering van de veiligheid en betaalbaarheid van autorijden. De technologie kan op meerdere vlakken worden ingezet. Denk aan de ontwikkeling van de infrastructuur voor zelfrijdende en elektrische auto’s en de ontwikkeling van applicaties voor autodelen.

MOBI onderzoekt de mogelijkheden van het gebruik van blockchain voor de ontwikkeling van een digitaal ecosysteem voor mobiliteit. Hierdoor wordt vervoer veiliger, betaalbaarder en breder toegankelijk. Achmea gaat samen met MOBI, de auto-industrie, overheden en non-profitorganisaties werken aan de realisatie van een digitale omgeving waarin de gebruikers (zowel bedrijven als consumenten) veilig ritgegevens kunnen vastleggen, meerijd- en autodelentransacties kunnen regelen, en de kenmerken en gebruiksinformatie van de auto kunnen opslaan. 

Toekomst van mobiliteit mede vormgeven
Blockchaintechnologie verzendt informatie via een netwerk van onafhankelijke computers (distributed ledger technology), met als doel transacties veilig te laten verlopen en de veiligheid van gegevens, eigendomsrechten en integriteit te waarborgen. Volgens Achmea en de andere partners kan blockchaintechnologie transparantie en vertrouwen bij de gebruikers bevorderen, het risico van fraude reduceren en tevens mobiliteitsproblemen verminderen.

Robert Otto, lid van de Raad van Bestuur van Achmea: “Innovatie op het gebied van mobiliteit is relevant voor onze klanten in uiteenlopende sectoren. Door ons bij MOBI aan te sluiten, hebben wij de kans om de toekomst van mobiliteit mede vorm te geven. Deze zal tot stand komen op basis van de input van veel partijen. Achmea gelooft dat kennisdelen via platforms de beste manier is om strategische innovatie te stimuleren.”