Zeist,
28
mei
2014
|
16:09
Europe/Amsterdam

Achmea Sport Index tot 18: vroege dip is signaal dat aandacht voor extra bewegen nodig blijft

De Achmea Sport Index tot 18 laat in april - vergeleken met dezelfde periode in 2013 - een duidelijke daling zien in het aantal keren dat jongeren bewegen. De index daalt van 146 naar 140 (vorig jaar een stijging van 153 naar 182, zie grafiek).

De vroege daling van dit jaar is deels te verklaren door de meivakanties die er toe leidden dat competities op enkele zaterdagen stil lagen en er op school ook niet is gesport. Het neemt niet weg dat de dip naar de zomervakantie toe beduidend eerder inzet dan vorig jaar. Juist met die zomervakanties in het vooruitzicht wil Achmea nogmaals het belang onderstrepen van bewegen voor jongeren.

De vrije tijd in een vakantieperiode in combinatie met het ‘sportvriendelijke’ weer zouden juist aanleiding moeten zijn om te blijven bewegen, óók als de sportclub even geen activiteiten organiseert, de competitie stil ligt of als school dicht is.

Stimuleren tot meer bewegen
De oproep van Achmea past in de visie van de gezondheidszorg in het algemeen. In een artikel in Medisch Contact van 21 mei – een uitgave van de KNMG - stellen artsen en onderzoekers dat ‘kinderen dik en ongelukkig kunnen worden van overmatig beeldschermwerk.’ Na maximaal twee uur moeten ze achter het scherm vandaan, zo luidt het advies. Net als Achmea roepen ook zij ouders op hun kinderen te stimuleren meer te bewegen.

Samen sporten en bewegen kan ook in de vakantie en lekker dichtbij in je eigen buurt. NOC*NSF heeft een praktisch sport- en spelactiviteitenboek, met daarin vijftig sportspellen, leuk om te doen en gemakkelijk en overal uit te voeren. Download het boek (PDF, 14 MB).