Zeist,
15
oktober
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Achmea maakt nieuwe taststok mede mogelijk

​​Vandaag presenteerde I-Cane Social Technologies een nieuwe taststok voor blinden en slechtzienden: de I-Cane Mobilo. Achmea heeft deze innovatie mede mogelijk gemaakt. Norbert Hoogers, voorzitter Zorg & Gezondheid bij Achmea: “We zijn ervan overtuigd dat de I-Cane Mobilo een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappelijke participatie en de kwaliteit van leven van blinden en slechtzienden.” Deze innovatie is nog geen onderdeel van de zorgverzekering, maar door een deel van het aankoopbedrag te vergoeden maakt Achmea hem beschikbaar voor haar zorgverzekerden.

Navigatiemiddel
De taststok die is verrijkt met moderne navigatie- en sensortechnologie. Via de verbinding met een smartphone werkt het als een navigatiemiddel dat tevens in staat is om obstakels in de looproute te detecteren. Met de stok kunnen gebruikers samen met anderen routes opnemen om deze later zelfstandig te bewandelen.

Voelpijl
Dankzij de speciaal ontwikkelde en gepatenteerd ‘voelpijl’ wordt relevante informatie op voelbare wijze via dit draaiend schijfje onder de vinger van de gebruiker doorgegeven en blijft het gehoor vrij. Het gehoor is voor blinde en slechtziende mensen van groot belang om hun verminderd zichtvermogen te compenseren en wordt om die reden zo veel mogelijk ontzien. De I-Cane Mobilo lijkt qua uiterlijk en gewicht op een gewone taststok.

I-Cane Mobilo
Na negen jaar van ontwikkeling en testen is de I-Cane Mobilo gebruiksklaar, ruim 90 jaar na de introductie van de bekende witte stok. Bij de totstandkoming van waren blinde en slechtziende mensen, hun belangengroepen zoals het Oogfonds en de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS), evenals revalidatieorganisaties als Koninklijke Visio en Bartiméus nauw betrokken.