Zeist,
05
maart
2020
|
15:00
Europe/Amsterdam

Achmea feliciteert alle winnaars van de TaalHeldenprijs 2019!

Advertentie in het ADOp dinsdag 3 maart zijn er, onder leiding van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, voor de zesde keer de TaalHeldenprijzen uitgereikt. Lidwien Suur, lid van de Raad van Bestuur van Achmea reikte één van de prijzen uit aan bruggenbouwer Paul Otter. Otter won als directeur social responsiblity bij een incassobureau door zijn inzet om laaggeletterdheid op de agenda van de brede schuldenaanpak van het kabinet te zetten. Ruim 10 jaar steunt Achmea de Stichting Lezen en Schrijven en in het bijzonder de TaalHeldenprijs.

Entertainer Kees Tol en wethouder van de gemeente Zaanstad Natasja Groothuismink waren de twee andere juryleden. Zij reikten de prijs uit aan de winnaars in de andere categorieën: taalcursist, taalbegeleider en een publieksprijs. In totaal waren er 36 genomineerden. Met deze prijzen vraagt de Stichting Lezen en Schrijven jaarlijks aandacht voor laaggeletterdheid en zet mensen die zich inzetten in de strijd tegen laaggeletterdheid in het zonnetje. De TaalHeldenprijs werd in 2014 in het leven geroepen ter gelegenheid van het vertrek van prinses Laurentien als voorzitter van het bestuur van Stichting Lezen en Schrijven als dank voor al haar inspanningen.

Lezen en schrijven vergroot je wereld

De afgelopen 10 jaar heeft Achmea haar verzekeringsvoorwaarden, brieven aan klanten en teksten op websites vereenvoudigd naar eenvoudig Nederlands (taalniveau B1). En sinds vorig jaar leren we collega’s meer over laaggeletterdheid én leren we hen hoe zij op niveau A2 kunnen communiceren. Achmea staat voor een samenleving waar iedereen mee kan doen en levert daarom haar bijdrage aan een geletterd Nederland. Lidwien Suur lichtte tijdens de prijsuitreiking toe: “Lezen en schrijven vergroot je wereld. Wij willen dat de communicatie met onze klanten duidelijk en begrijpelijk is. Voor iedereen.”

Over laaggeletterdheid

Ondanks de 2,5 miljoen volwassenen die laaggeletterd zijn, rust er een groot taboe op het onderwerp. Veel mensen durven er niet voor uit te komen dat ze moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.