Zeist,
13
december
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Achmea betaalt aanschaf robot door ziekenhuis niet meer

In de verschillende media is aandacht besteed aan het besluit van Achmea om één tarief te hanteren voor de prostaatoperatie via robotchirugie. Vanaf 1 januari betaalt Achmea ziekenhuizen niet meer extra voor robotingrepen bij prostaatkanker.

Aanleiding voor dit besluit is een onderzoek van het College voor Zorgverzekeringen. Daaruit blijkt dat niet is bewezen dat opereren met een robot betere resultaten geeft dan opereren zonder robot. Voor robotchirurgie wordt nu soms een hoger bedrag betaald door de zorgverzekeraar als de operatie met de robot plaatsvindt.

Betere resultaten niet aangetoond
Jaarlijks komen naar schatting ruim 1.200 mannen in aanmerking voor een prostaatoperatie met een robot. In de Nederlandse ziekenhuizen zijn in totaal 16 robots in gebruik. Ze kosten 1,5 tot 2 miljoen euro per stuk. Betere resultaten zijn nog niet aangetoond, aldus het College voor Zorgverzekeringen.

Nieuwe technieken eerst onderzoeken
Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) vindt dat de zorg duurder wordt door het ongepast gebruik van technologische middelen. “Artsen en zorgverleners grijpen vaak naar de modernste middelen, maar dat zijn vaak de duurste, terwijl ze niet steeds de beste zijn”, zegt een woordvoerder van het CVZ. Het CVZ pleit er bij de minister van Volksgezondheid voor dat nieuwe technieken eerst onderzocht worden op hun geschiktheid en dat ze pas als hun nut is bewezen definitief worden toegelaten in het verzekeringspakket.

Patiënten merken niets
Patiënten zullen overigens niets merken van deze maatregel bij Achmea. Ze krijgen de operatie vergoed, op welke manier die dan ook uitgevoerd wordt.