Zeist,
21
maart
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

400 jaar diplomatieke betrekkingen Turkije en Nederland: start activiteiten

Achmea geeft op woensdag 28 maart het startsignaal voor een reeks van activiteiten in Nederland en Turkije, die zij ontplooit samen met haar Turkse dochteronderneming Eureko Sigorta en haar samenwerkingspartner, de Turkse Garanti Bank. De viering van de 400 jaar bestaande diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije is voor de partijen aanleiding om in 2012 bijzondere aandacht te schenken aan hun succesvolle samenwerking. Dit doen zij onder het centrale thema Celebrating partnership.​

Tentoonstellingen
De officiële opening van twee tentoonstellingen in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen is de start van de activiteiten. De opening wordt verricht door René van der Linden, voorzitter van de Raad van Advies voor de viering van de 400 jaar bestaande diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije in 2012 en oud-voorzitter van de Eerste Kamer. Naast vele prominente gasten uit Turkije en Nederland zijn uiteraard ook Achmea’s bestuursvoorzitter Willem van Duin, CEO Okan Utkueri van Eureko Sigorta en CEO Ergun Özen van Garanti Bank aanwezig om de vruchtbare samenwerking te onderstrepen. De opening wordt opgeluisterd door de Turks-Nederlandse zangeres en pianiste Karsu Dönmez.

De tentoonstellingen tonen werk van de Nederlandse couturier Sheila de Vries en glaskunstenaar Bernard Heesen. De tentoonstelling van Sheila de Vries laat zien hoe haar collectie Bosphorus Nights tot stand kwam. Dit gebeurt door de presentatie van onder meer kledingstukken en foto’s. De expositie van Bernard Heesen is een voorproefje van het werk dat hij in de zomer van 2012 gaat maken met Turkse studenten van de Glass Furnace in Istanboel. Het is een onderdompeling in het Turkse glas, vol ornamentiek, kleur en glans.

Student Idea Challenge
Een ander initiatief van Achmea, Eureko Sigorta en Garanti Bank is de Student Idea Challenge. Wouter Bos, partner bij KPMG en voormalig minister van Financiën en vicepremier, kondigt dit op 28 maart aan. De competitie daagt Turkse en Nederlandse studenten uit na te denken over een innovatief idee voor de financiële dienstverlening. De beste studenten presenteren hun ideeën tijdens een Summit in Istanboel op 3 oktober. De winnaars mogen drie maanden stage lopen bij Achmea of Garanti Bank, én een cross country bezoek brengen aan Achmea of Garanti Bank.

Activiteit in Turkije
Achmea is sinds 2007 actief in Turkije. Dochteronderneming Eureko Sigorta verkoopt verzekeringen via de Garanti Bank in Turkije. Eureko Sigorta is met 20% marktleider in de non-life bankverzekeringsbusiness in Turkije. De kennis over bankverzekeren die Achmea in Nederland heeft, deelt ze met haar Turkse partners. Garanti is de op een na grootste private bank in Turkije en heeft ruim 900 vestigingen en 10 miljoen klanten. Door de samenwerking hoopt Achmea het verzekeringspercentage in Turkije te kunnen verhogen. Van de 70 miljoen mensen is nu slechts 1% verzekerd.

Uitnodiging
Journalisten zijn van harte welkom om de opening bij te wonen.

Datum: woensdag 28 maart 2012
Tijd: vanaf 20.00 uur
Locatie: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen

 

Lees het originele persbericht (PDF).