Zeist,
17
november
2016
|
08:30
Europe/Amsterdam

Onderzoek Achmea en GfK: Jongeren weten zich geen raad met het klimaat

Jongeren maken zich zorgen om de gevolgen van klimaatverandering. Voor zichzelf zien zij weinig speelruimte om hier iets aan de doen. Zij leggen de bal vooral bij overheid en bedrijfsleven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in op dracht van Achmea.

Jongeren (18 – 25 jaar) zijn zich ervan bewust dat het klimaat verandert. Het merendeel (87%) verwacht dat onze samenleving door klimaatverandering in de toekomst sterk verandert. Maar liefst 67% ziet het als een bedreiging. Toch houdt slechts 30% van de groep 18-25 jaar zich echt bezig met de gevolgen van klimaatverandering. De meerderheid is zich er dus wel van bewust, maar doet er zelf weinig mee.

Een betere wereld begint niet bij jezelf, maar bij de overheid en bedrijven

Volgens jongeren moeten vooral bedrijven en de overheid maatregelen nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Voor zichzelf zien ze een bescheiden rol weggelegd. ‘Als individu kun je weinig doen’, vinden ze. De dingen die je wel kunt doen, bevinden zich in en om het huishouden. Zoals: energiezuinige apparaten, LED-verlichting, groene stroom, vaker de fiets pakken, en het hergebruik van producten.

Klimaattop is zinvol

Van de ondervraagden is 57% enigszins hoopvol dat een klimaattop bijdraagt aan de verbetering van het klimaat en 33% heeft hier grote verwachtingen van. Slechts 10% zegt dat een klimaattop zinloos is. Onder de jongeren zijn vrouwen wat optimistischer ingesteld dan de mannen. In vergelijking met de oudere generaties zijn de jongeren weer wat pessimistischer.

Vaker hevige regen en storm

De klimaatscenario’s van het KNMI laten zien dat Nederland warmer wordt. Tussen 1901 en 2013 nam de gemiddelde temperatuur in De Bilt toe met 1,8 graden. Het grootste deel van deze toename, namelijk 1,4 graden, heeft zich de afgelopen vijftig jaar voltrokken. Tot 2050 kan dit oplopen naar 2,3 graden tot 3,7 graden in 2085. Dit vertaalt zich in vooral in hevige neerslag (extreme regen en hagel) maar ook in langdurige periodes van droogte in de zomermaanden.

Nederland weerbaar maken tegen de gevolgen van klimaatverandering

Liesbeth van der Kruit, directeur MVO bij Achmea: “Het vraagstuk van klimaatverandering wordt steeds urgenter. Onze klanten zien zich vaker geconfronteerd met schades als gevolg van extreem weer. Achmea ziet het als haar taak om samen met andere betrokken partijen Nederland weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Wij vinden het belangrijk om juist van jongeren te horen hoe zij aankijken tegen dit thema. Het raakt ons allemaal, maar juist de jongere generaties hebben langdurig te maken met de gevolgen van klimaatverandering.”

Rol en verantwoordelijkheid van een verzekeraar

Volgens Liesbeth is het voor Achmea belangrijk om de veiligheid van klanten te verhogen en de schadelast te beperken. “We hebben nog geen kant en klare oplossingen, maar we zijn daar wel naar op zoek. Dat doen we door in gesprek te gaan met onze klanten en andere stakeholders. En natuurlijk zijn we ook al bezig met verschillende projecten. Ons schadebedrijf participeert in het programma ‘Amsterdam Rainproof’ waarin we de impact onderzoeken van extreme neerslag in Amsterdam. Er is ook een project dat onderzoekt hoe we met gebruik van moderne technologie inzichtelijk kunnen maken welke risico’s huizenbezitters lopen, zodat ze de juiste maatregelen kunnen treffen. We kijken ook naar de hoe we de CO2 voetafdruk van onze beleggingen kunnen verminderen. De eerste stappen in hebben we al gezet: we hebben die voetafdruk al met 10 procent verminderd.”