Zeist,
10
juli
2020
|
17:31
Europe/Amsterdam

Hoge Raad doet uitspraak inzake fiscale afwikkeling voormalig belang in PZU

De Hoge Raad heeft op 10 juli 2020 uitspraak gedaan in een zaak tussen Achmea en de Belastingdienst. In de uitspraak komt de Hoge Raad tot dezelfde conclusie als eerder het Gerechtshof.

De zaak betrof een verschil van inzicht tussen Achmea en de Belastingdienst over de fiscale afwikkeling in Nederland van een deel van de ontvangen vergoeding rond de desinvestering van het belang in de Poolse verzekeraar PZU, in de jaren 2009 en 2010.

Het verschil van inzicht met de Belastingdienst ging over de belastbaarheid van een bedrag van circa €1,2 miljard. Volgens Achmea dient dit bedrag te zijn vrijgesteld van Nederlandse vennootschapsbelasting. In een eerdere uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in 2018, is van dit bedrag van circa €1,2 miljard een bedrag van €248 miljoen vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Achmea ging 30 juli 2018 tegen deze uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad.

De Hoge Raad is tot dezelfde conclusie gekomen als het Gerechtshof. Naar aanleiding van de eerdere uitspraak van het Hof heeft Achmea een voorziening gevormd voor de fiscale afwikkeling, waardoor er geen resultaatsimpact is.