Zeist,
30
november
2018
|
16:01
Europe/Amsterdam

Diversiteit op de werkvloer: verbonden met de Achmea-cultuur

Donderdag 29 november vond het jaarlijkse WIFS-evenement plaats, met als thema ‘De kracht van het netwerk’. WIFS (Women In Financial Services) is een netwerkorganisatie voor vrouwen in de financiële sector. Met ruim 120 aanmeldingen was het event helemaal ‘uitverkocht’. Achmea was dit keer de host en organiseerde het evenement samen met WIFS in Leiden. We spreken met HR-directeur Elly Ploumen (foto) over de kracht van het netwerk en over diversiteit binnen Achmea.

Waarom is Achmea aangesloten bij het WIFS-netwerk?

“Bij WIFS komen vrouwen binnen de financiële sector samen. Vrouwen zijn nog steeds in de minderheid, vooral in de top van financiële bedrijven. Door aan te sluiten bij een netwerk als WIFS proberen we de positie van de vrouw in de sector en specifiek binnen Achmea te versterken. Ook is netwerken één van de manieren om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Via het WIFS-netwerk kunnen we met elkaar inzichten in de (financiële) sector vergroten en leggen we waardevolle contacten.”

Waarom is netwerken een belangrijk onderwerp?
“Netwerken zelf is leuk, maar het is ook goed en interessant om erover in gesprek te gaan, te leren van elkaars ervaringen. Wat kun je tegenkomen, hoe netwerk je online, hoe krijg je de goede gesprekken?”

Hoe kijk je aan tegen ‘meer vrouwen aan de top’?
“We zoeken naar verscheidenheid op alle fronten. Niet alleen willen wij meer vrouwen aan de top, maar ook willen we meer culturele diversiteit. Diversiteit is bij Achmea onlosmakelijk verbonden met de identiteit en organisatiecultuur. Daarmee gaat diversiteit verder dan alleen de statistische cijfers die aangeven hoeveel procent divers we zijn in sekse, leeftijden en culturele achtergronden.”

Waar staat Achmea als het gaat om diversiteit?
“Diversiteit is natuurlijk hét woord van deze tijd. Bij Achmea zijn we er eigenlijk al lang mee bezig. Het past namelijk helemaal bij wie we zijn. Als het gaat om de zogenoemde 'genderdiversiteit’ hebben we concreet beleid om binnen de hele Achmea organisatie minimaal dertig procent vrouwen op alle niveaus te krijgen. Een paar jaar geleden heeft Achmea heeft zich hier al aan gecommitteerd door het charter Talent naar de Top te ondertekenen. Op dit moment zie je nog wel grote verschillen tussen de diverse bedrijfsonderdelen. Maar ik zie op de meeste plekken een groot commitment.”