Zeist,
28
november
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Bijna 9 op de 10 Nederlanders ervaart stress in dagelijks leven

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (88%) ervaart stress in het dagelijks leven, met name in de donkere maanden. Slechts iets meer dan de helft onderneemt hierop actie. Dit blijkt uit onderzoek van Agis Zorgverzekeringen.

Vooral jongeren in de leeftijd tot 30 jaar ervaren stress. Waar jonge mannen voornamelijk stress op de werkvloer ervaren, zijn het jonge vrouwen die gestresst raken van zaken die zich afspelen in de privésferen.

Oorzaken van stress
Hoewel Nederlanders zichzelf overwegend als positief bestempelen, is stress veelvuldig in de samenleving aanwezig. Vooral onder jongeren in de leeftijd tot 30 jaar. De belangrijkste oorzaken van stress op werkgebied zijn werkdruk (63%) en verantwoordelijkheid (27%). In de privésferen zijn een gebrek aan nachtrust (41%) en relaties (41%) de grootste boosdoeners. Ook de donkere wintermaanden spelen een rol in de mate van stress en dus gemoedstoestand. Gemiddeld beoordelen Nederlanders hun eigen leven vrij positief met het cijfer 7,2. Gedurende de donkere maanden daalt dit naar het cijfer 6,5. Met name het gebrek aan zonuren en het slechte weer (77%) en de dure, drukke feestdagen (31%) doet Nederlanders tegen de donkere maanden opkijken.

Klachten
Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) ondervindt wel eens lichamelijke klachten naar aanleiding van stress. Deze klachten bestaan uit minder goed slapen (56%), rondlopen met hoofdpijn (54%) en snel geïrriteerd zijn (47%). Opvallend is dat vrouwen gevoeliger zijn voor lichamelijke klachten veroorzaakt door stress dan mannen (71% vs. 44%). Een ruime meerderheid (70%) van de Nederlanders die lichamelijke klachten ondervonden van stress, hebben actie ondernomen om deze klachten te verminderen. Een bezoek aan de huisarts was hierbij het populairst (64%).

Preventie en Balans
De meerderheid van de Nederlanders is zich bewust van stress en onderneemt actie om dit te voorkomen (62%). Agis Zorgverzekeringen wil weten wat er leeft onder de Nederlandse bevolking om op die manier preventief de helpende hand te bieden met verschillende iniatieven in het verminderen van stress.

Over Agis
Agis is de actieve en betrokken zorgverbeteraar en helpt Nederlanders bij de keuze en toegang tot de beste zorg en een gezond leven. Agis verbindt persoonlijke behoeften in de zorg aan het groepsbelang en verbetert daarmee de zorg voor iedereen. Met 1,3 miljoen verzekerden behoort Agis tot één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland. Agis behoort met o.a. Zilveren Kruis Achmea, Avéro Achmea, Interpolis en FBTO tot de zorgverzekeraars van Achmea, gebundeld in de divisie Zorg & Gezondheid.

Klik hier om het persbericht (PDF) te downloaden.