Zeist,
16
mei
2017
|
09:00
Europe/Amsterdam

Karen Kammeraat, oprichter EerlijkWinkelen

Karen Kammeraat startte zes jaar geleden met EerlijkWinkelen. Een app waarmee ze mensen op weg helpt naar shops met fairtrade en biologische producten. 57 Nederlandse steden staan inmiddels in de app.

“Bij Ekoplaza zag ik laatst biologische appels uit Chili. Dat is de wereld op z’n kop. Bananen importeren, oké. Die groeien hier niet. Maar appels moeten we niet invoeren.”

“Wij willen mensen aanzetten tot duurzaam winkelen en producten laten kopen die gemaakt zijn met respect voor mens, natuur en milieu. Daarnaast is het belangrijk, dat consumenten bewuster gaan winkelen en minder spullen kopen. Want in de hoeveelheid spullen die je koopt, zit ook een klimaatimpact.”

“Wij draaien op vrijwilligers. Dat zijn mensen in de steden, die de winkels in hun gemeente goedkeuren.”

“Een faire prijs voor de producten en een duurzaam productieproces vinden we het allerbelangrijkst. Dus liever een shirtje gemaakt van bamboe, dan voor datzelfde bedrag zes shirtjes van fout katoen.”

“Wist je dat er voor iedere productgroep een eerlijke variant te vinden is? Zelfs voor bakpapier.”

“Biologische voeding is razend populair omdat het over jezelf gaat, jouw gezondheid. Dan is het meteen interessant. Met de rest van de producten is het toch veel lastiger. Nederlanders blijven erg prijsbewust.”

“Voor de klimaatimpact van een product zou je ook het vervoer mee moeten nemen en alles wat daarmee samenhangt. Dat is de volgende stap. Op dit moment kijken we alleen nog maar naar het productieproces.”

“Zo hebben we in onze app een winkel met prachtige biologische wol uit India, waar de boeren een mooie prijs voor hebben gekregen. Het is alleen onduidelijk wat de CO2-uitstoot is geweest om de producten naar Nederland te krijgen. Dat willen we echt anders doen.”

“Streekproducten zijn vaak biologische producten. Goed voor het milieu. Maar als je ze met de auto gaat kopen is de impact alweer verloren. Datzelfde geldt voor vers eten. Dat is gezond. Maar niet als je verse boontjes uit Kenia laat komen. Dan kun je in de winter beter ingevroren Hollandse bonen eten.”

“Er is zoveel verborgen impact. Bovendien, als je echt klimaatneutraal wilt leven, zou je eigenlijk vegetariër moeten zijn.”

“Ik geef ook trainingen aan onderneemsters in ontwikkelingslanden. Daar zie je dat degene die de minste bijdrage leveren aan de klimaatverandering er het meest onder lijden. Het onderlopen van een kelder is toch heel wat anders dan hongersnood.”

“Als je een plaatje ziet van een ruimte met naaimachines waaronder kinderen liggen te slapen, dan leg je meteen de relatie met de prijs van goedkope kleding. Maar een hongersnood in Kenia breng je minder snel in verband met een vliegtuig waarmee je op vakantie gaat.”

“Voor mijn eigen vliegkilometers ben ik overgegaan tot compensatie. Er worden nu bomen voor terug geplant. Maar nog steeds voelt het ongemakkelijk. Kerosine is zo belachelijk goedkoop geworden. De nachttrein die ik normaal gesproken naar Denemarken nam is opgeheven vanwege de goedkope vakantievluchten.”

“Kerosine moet net zo zwaar worden belast als benzine.”

“In een projectweek over duurzaamheid vroegen middelbare scholieren mij wat er nou echt moet gebeuren tegen de klimaatverandering. Simpel: minder vlees eten en minder weggooien.”

“Klimaatverandering zou een nieuw vak op school moeten worden.”

 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.