Zeist,
04
januari
2017
|
11:34
Europe/Amsterdam

Roeland Lelieveld, sociaal ondernemer, directeur Africa Wood Grow

Roeland Lelieveld (31) is sociaal ondernemer. Met zijn innovatieve bosbouwbedrijf Africa Wood Grow staat hij in de duurzame top 100 van het Duurzame Jonge 100. Hij wil door herbebossing klimaatverandering tegengaan en tot een hogere voedselproductie komen (agroforestry). “Er hoeft maar iets geks te gebeuren met het klimaat en ze gaan in Kenia gelijk dood van de honger.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat bezielt je om in Kenia bomen te gaan planten?

“Voor mijn stage op de hoveniersopleiding zag ik in 2005 de verwoesting, erosie en uitputting van het land door ontbossing. Er hoeft maar iets mis te gaan en de mensen redden het niet.”

Hoe kan dat? Voelen de bewoners zelf geen urgentie om in te grijpen?

“Mensen worden blind voor hun eigen omgeving. Ze zitten er elke dag.”

Toch raar.

“Waarom? Net zo raar als men in Nederland nog steeds niet elektrisch rijdt, gas uit de bodem omhoog pompt, er veel meer zonnepanelen hadden moeten staan en we nog steeds op fossiele brandstof stoken. Overal ter wereld zijn mensen hetzelfde. Er moet een bepaald zetje worden gegeven om je aan te passen.”

Wat is je idee achter Africa Wood Grow?

“Ik wil zoveel mogelijk bos planten op kaal land, waarmee ik een einde kan maken aan de voedselhulp en kan zorgen voor welvaart. Tegelijkertijd zorg ik voor biodiversiteit en meer banen.”

Luk dat?

“We hebben nu drie farms met daaromheen 80 voetbalvelden nieuw bos. In november planten we weer 6.000 jonge bomen en hebben 20.000 zaailingen. Dat doen we met de hulp van lokale boeren rond de farms.”

Werkt het?

“Ja. Door het gesloten bladerdak slaan de regendruppels niet meer als meteorieten op de kale bodem en de lokale boeren kunnen zo hun voedsel produceren en hun levensonderhoud verbeteren. De boeren begrijpen het nut van de bomen.”

Uit welke opbrengsten betaal je de herbebossing?

“Na mijn stage in 2005 ben ik bij een aannemer gaan werken. Twee jaar lang heb ik alles wat ik verdiende in dit project gestoken. Dat doe ik nog steeds.”

Wat is je droom?

“Heel Afrika herbebossen.”

Maar…

“We zijn nu een speldenknopje op de wereldkaart. Er is veel en veel meer nodig. Wereldwijd moeten er miljarden hectares bos worden geplant. We leven in onbalans met elkaar.”

En in Nederland?

“Ik zie hier langzaamaan het bewustzijn groeien dat we regenwater moeten opvangen met groen. Meer bomen planten. Ook in de steden. Daarmee gaat het water bij stortbuien in de grond zakken in plaats van in het riool.”

Merken onze bomen eigenlijk iets van de klimaatveranderingen?

“Heel veel bomen kunnen de veranderingen in ons klimaat niet volgen. Ze hebben droogte- en waterstress door plensbuien en piekwarmten. Dat maakt bomen zwak. Een boom met stress groeit nauwelijks.”

Als jij het voor het zeggen zou hebben, waarmee moeten we in Nederland per direct stoppen?

“Verstening van de achtertuinen. Dat kan echt niet meer.”

Boilerplate

Het klimaat verandert

Het wordt steeds warmer en natter in Nederland. Neerslag wordt extremer, het overstromingsgevaar groter. Lees: het klimaat verandert. Hoe kunnen we ons aanpassen aan een veranderende leefomgeving? Wat kunnen we doen om klimaatverandering tegen te gaan? Achmea zoekt samen met Nederland naar antwoorden op die vragen om de gevolgen van klimaatverandering beter te begrijpen. Praat mee op Facebook!

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
JeroenW
11
January
2017
Verstening van de achtertuin is ons door de commercie jarenlang aangepraat. Buiten leven en dus een apart bankstel voor buiten kopen. Buiten keuken erbij, afdakje eroverheen en klaar.
De gemiddelde Nederlander is niet zo geinteresseerd in natuur, da's maar vies en kost tijd om bij te houden. Dat verander je niet zomaar door een blogje hier en een facebook post daar, zeker niet als je als auteur geen dialoog aan gaat.
Lon Buttstedt
06
January
2017
Ken je John Liu (zie docu op youtube) en de organisatie die wereldwijd bezig is op deze manier? Misschien goed om kontakt te maken en samen te werken.
niels
04
January
2017
hallo man

ik heb een boompje die ik aan het kweken ben

die wilde ik ergens hier in de omgeving planten maar vaak zie je dat er in het groen ook onderhouden word en gesnoeit word uit eindelijk
maar dit boompje wilde ik ergens neer zetten waar er niet aan gezeten word..
dus tips?

gemeente meppel heeft nog niet mijn email beantwoord.

groet niels