Mildred van Haren
"Ik juich sociale dienstplicht voor jongeren toe"
Mildred van Haren
Zeist,
31
oktober
2016
|
08:06
Europe/Amsterdam

“De noodzaak is verdwenen om elkaar te helpen”

Mildred van Haren (49) stuurt 40 klantenservicemedewerkers en 160 vooral jonge juristen aan voor de Stichting Achmea Rechtsbijstand, maar stond ook aan de wieg van De Boeg. Dat is een gasthuis, vlakbij het ziekenhuis, waar ernstig zieke kinderen met hun ouders mogen logeren.

“Op school zouden ze moeten leren hoe je met andere mensen omgaat en hoe je leert luisteren naar de vraag achter de vraag.”

“Ik juich daarom een sociale dienstplicht toe. Schoolverlaters kunnen zo in dienst van de samenleving levenservaring opdoen en buiten hun eigen netwerkje kijken. Ik merk door mijn werk met net afgestudeerde juristen hoe belangrijk dat is.”

“Solidariteit is voor mij opkomen voor de zwakkere in de samenleving. Samen de lasten dragen en leuke dingen delen. Als jij het goed hebt, dan kun je best wat missen.”

“Ik woon in een straat met veel doorgaand verkeer. Elk jaar houd ik grote opruiming. Als we spullen een jaar niet hebben gebruikt, zetten we ze aan de kant van de weg. Het is mooi als ik mensen blij kan maken met iets wat ik niet meer gebruik.”

“Ondanks de crisisjaren, lijkt toch op heel veel plekken de welvaart gegroeid en de noodzaak verdwenen om elkaar te helpen. Mensen gaan steeds meer individualistisch leven.”

“Ik was enig kind. Mijn vader werd ziek en kreeg een uitkering. Elk dubbeltje moest worden omgedraaid.”

“Hij vond het heel moeilijk te verkroppen geld te krijgen zonder ervoor te werken. In de jaren ’70 werd je nou eenmaal heel makkelijk afgekeurd. Nu wordt er veel meer gekeken naar wat mensen nog wel kunnen. Daardoor voel je je minder snel afgeschreven.”

“Ik mag dan enig kind zijn, maar ik ken gezinnen met 5 kinderen, waarin kinderen zitten, die je kunt typeren als kinderen met enig kind-gedrag. Kinderen die niet geleerd krijgen dat je dingen moet delen, met elkaar moet afstemmen en aan zelfreflectie kunt doen.”

“Pak je verantwoordelijkheid. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Net als rechtvaardigheid en vasthoudendheid.”

“Via een zakenrelatie van mijn man kwamen wij terecht bij het initiatief voor De Boeg. Het is een bungalow met 3 suites waar gezinnen kunnen verblijven als een kind voor een behandeling niet in staat is elke dag op een neer te reizen. Het is een volledig door ons gefinancierd semithuis, vlakbij Nijmegen, in de bossen. Ik was betrokken bij de verbouwing, inrichting en de fondsenwerving van De Boeg.”

“’Het is zo heerlijk, het is net vakantie,’ dat krijgen we van de gezinnen teruggekoppeld.”

“Het was aangenaam om te zien hoeveel mensen bereid zijn een bijdrage te leveren aan zo’n initiatief als De Boeg. Lokale bedrijven zijn echt maatschappelijk betrokken en leveren gratis hun producten en diensten. Maar ook gepensioneerde mensen uit de buurt, die nog iets willen betekenen voor de samenleving, komen boodschappen doen en helpen met andere kleine dingetjes.”

“Toch is het heel verschillend hoe de gasten reageren. De meeste gezinnen zijn heel dankbaar, maar sommige gezinnen zien ons als verlengstuk van de overheid en vinden het heel vanzelfsprekend wat we doen.”

“Bij zorgverzekeraars hebben we het concept van De Boeg geprobeerd te presenteren; het is namelijk veel goedkoper dan hotelovernachtingen of dure taxiritten. Toch blijft het moeilijk om aandacht voor ons initiatief te krijgen.”

“Hoe dat komt? De zorg hangt aan elkaar van procedures en contracten. Val je daarbuiten, dan word je niet snel opgemerkt.”

“Zo heeft het ook lang geduurd voor wij de eerste gezinnen binnenkregen. Ziekenhuizen houden hun bedden liever bezet, dat levert namelijk geld op. In het systeem zijn te veel verkeerde prikkels.”

“Ik ben eigenlijk altijd verbaasd geweest over de afschaf van het ziekenfondsstelsel. Dat zorgt bij minder zelfredzame groepen in de samenleving voor zoveel financiële ellende gezorgd. In het ziekenfonds werd de premie van je salaris ingehouden (of uitkering). Nu verlangen we te veel verantwoordelijkheid van mensen die dat niet kunnen dragen.”

Boilerplate

Hoe solidair is Nederland?

Vanaf begin 2015 is Achmea op zoek naar antwoorden op deze vraag. We vragen publieke figuren naar hun persoonlijke mening over solidariteit. Dat levert elke week nieuwe inzichten op. Lees eerdere blogs over solidariteit in Nederland en praat mee op Facebook!

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
e
31
October
2023
e
e
31
October
2023
e