Zeist,
22
december
2016
|
19:30
Europe/Amsterdam

Achmea steunt nationaal vuurwerkmanifest

Verzekeraar Achmea steunt de brede maatschappelijke oproep om een letsel- en schadevrij Oud en Nieuw te organiseren door vuurwerk alleen te laten afsteken door professionals. Volgens oogartsen Tjeerd de Faber en Jan Keunen, initiatief-nemers van het nationaal vuurwerkmanifest, zorgt de viering van Oud en Nieuw in z’n huidige vorm voor te veel letsel, schade en maatschappelijke overlast.

“Wij zijn gevraagd om het initiatief te steunen en doen dat graag”, zegt bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea. “Het onderwerp gaat ons aan het hart en past bij ons als maatschappelijk betrokken verzekeraar. Bij elke jaarwisseling worden klanten van ons getroffen door vuurwerk. Zwaar beschadigde auto’s, afgebrande huizen en bedrijfspanden, kinderen en volwassenen met letsel aan handen, benen en ogen. Met alle trieste gevolgen van dien. Wij zijn er om onze klanten te helpen. En dat blijven we ook doen. Maar wij willen schade en persoonlijk leed nog liever voorkomen. Daarom zijn wij voor professionele shows waarbij iedereen op een veilige manier kan genieten van vuurwerk.”

Afgelopen Oud en Nieuw zijn een ten minste 480 mensen op de spoedeisende hulp behandeld wegens vuurwerkletsel. Driekwart van de verwondingen werd veroorzaakt door legaal vuurwerk. 160 mensen liepen oogletsel op en 15 mensen zijn blind geworden aan één oog. Sommige letselslachtoffers moeten meer dan 150 keer naar het ziekenhuis. Ruim 40% van alle slachtoffers was omstander en stak zelf geen vuurwerk af.

De totale landelijke schade (niet-medisch) door vuurwerk en vandalisme aan particuliere woningen en auto’s bedroeg tijdens de laatste jaarwisseling ruim €14 miljoen. Er werden zo’n 40 branden gemeld die waarschijnlijk door vuurwerk zijn veroorzaakt.

1.000 organisaties variërend van klein tot groot en 35.000 Nederlanders hebben het vuurwerkmanifest getekend, onder wie oogartsen, kinderartsen, jeugdartsen, plastisch chirurgen, huisartsen, de landelijke artsenkoepel KNMG en de Nederlandse projectgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook vanuit de politiek is er steun. Zie: vuurwerkmanifest.nl.