Zeist,
18
december
2019
|
15:15
Europe/Amsterdam

Achmea roept iedereen op: teken het Nationaal Vuurwerkmanifest!

De jaarwisseling zou een groot feest moeten zijn, maar is in werkelijkheid de gevaarlijkste avond van het jaar. Ga maar na: gemiddeld één dode, vele honderden mensen met letsel aan handen, benen en ogen, miljoenen euro’s schade aan auto’s, huizen en bedrijfspanden, en zwaar geweld tegen politie en hulpverleners. Sommige wijken in dorpen en steden veranderen tijdens de viering van oud en nieuw in een soort oorlogsgebied.Achmea staat voor een veilige samenleving. Daarom schaarden wij ons in 2016 als eerste – en tot nu toe enige – verzekeraar achter het Nationaal Vuurwerkmanifest. Vandaag de dag steunt Achmea nog steeds de brede maatschappelijke oproep om vuurwerk alleen te laten afsteken door professionals.

De huidige maatregelen, onder andere van gemeenten, leiden helaas (nog) niet tot een structurele daling van slachtoffers, incidenten en schade. Daarom is Achmea voor een verbod op consumentenvuurwerk en voorstander van professionele shows, waarbij iedereen veilig en ontspannen kan genieten van vuurwerk. Bestuursvoorzitter Willem van Duin: “Achmea wil mensen helpen verantwoord om te gaan met risico’s, ook als het gaat om vuurwerk. Zolang er geen verbod is, pleiten wij daarom voor het opzetten van een vuurwerkbril, of je nu zelf vuurwerk afsteekt of er alleen maar naar kijkt. Vanzelfsprekend helpen wij eenieder die getroffen is door vuurwerk, maar liever nog willen we persoonlijk leed en schade voorkomen. Daarom roepen wij iedereen op het Vuurwerkmanifest te tekenen. Dat past bij Achmea als maatschappelijk betrokken verzekeraar en bij onze ambitie om de samenleving gezonder, veiliger en toekomstbestendig te maken.”

Tjeerd de Faber, oogarts en mede-initiatiefnemer van het Vuurwerkmanifest, ziet ieder jaar veel slachtoffers. "Mijn hele carrière werk ik hard om het zicht van mensen te verbeteren, al is het maar met één procent. Eén klap van een stuk vuurwerk kan al zorgen voor onherstelbare schade aan het oog. Vuurwerk is heel mooi om te zien, maar moet niet het laatste zijn dat je ogen zien. Meer aandacht hiervoor blijft nodig en wij zijn dan ook ontzettend blij dat Achmea het Vuurwerkmanifest onverminderd blijft steunen.’’

Groeiend aantal ondertekenaars
1.700 organisaties, variërend van groot tot klein, en 78.000 particulieren hebben het Vuurwerkmanifest inmiddels getekend, onder wie oogartsen, kinderartsen, jeugdartsen, plastisch chirurgen, huisartsen, de landelijke artsenkoepel KNMG, dierenorganisaties en de Nederlandse projectgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook vanuit de politiek is er volop steun.

Teken het manifest op www.vuurwerkmanifest.nl