Zeist,
24
januari
2019
|
18:08
Europe/Amsterdam

Achmea: onze communicatie moet voor elke laaggeletterde duidelijk zijn

H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden heeft donderdag 24 januari in de Koninklijke Schouwburg Den Haag voor de vijfde keer de TaalHeldenprijzen uitgereikt. Achmea kondigde bij de uitreiking aan dat ze haar communicatie nog makkelijker gaat maken. Achmea streeft in haar communicatie met laaggeletterden naar taalniveau A2.

Achmea ondersteunt de aanpak van laaggeletterdheid al jaren. Sinds 10 jaar is Achmea sponsor van de Stichting Lezen & Schrijven. Georgette Fijneman, directeur bij Achmea: “Als Nederlands grootste verzekeraar met zo’n tien miljoen klanten nemen we onze verantwoordelijkheid bij het aanpakken van dit maatschappelijke probleem.”

We moeten méér doen
De afgelopen 10 jaar heeft Achmea haar verzekeringsvoorwaarden, brieven aan klanten en teksten op websites vereenvoudigd naar eenvoudig Nederlands (taalniveau B1). Fijneman hierover: “Wij willen dat de communicatie met onze klanten duidelijk en begrijpelijk is. Voor iedereen. We weten dat voor laaggeletterden het B1 niveau te hoog is. Na 10 jaar steun aan Stichting Lezen & Schrijven vinden we dat we meer moeten doen. Wie A zegt moet ook B zeggen. We gaan onze collega’s daarom meer leren over laaggeletterdheid én we gaan ze leren hoe zij op niveau A2 kunnen communiceren. Eigenlijk is het dan ook: wie B zegt moet ook A zeggen.” A2 is het niveau van iemand die het inburgeringsexamen gedaan heeft. Hij begrijpt korte eenvoudige teksten. Hij is in staat om informatie te vinden in eenvoudige teksten zoals een advertentie of een menukaart.

Taalheldenprijs
De TaalHeldenprijs is in 2014 in het leven geroepen om de mensen die zich inzetten voor laaggeletterden in het zonnetje te zetten. Achmea draagt financieel bij aan de TaalHeldenverkiezing van Stichting Lezen & Schrijven. Dit jaar werden er zo’n 180 TaalHelden uitgekozen waaruit 37 inzendingen doorgingen naar de landelijke verkiezing. De Juryleden: Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC), Anita Witzier (presentatrice) en Abdelkader Benali (schrijver) kozen hieruit de eindwinnaars. Dat waren in de categorie Taalcursist: Jose Brunselaar, in de categorie Taalbegeleider: Muhammad Ali en in de categorie Bruggenbouwer: Gezondheidsprofessionals Gooi en Vechtstreek. Namens Achmea kregen de drie winnaars ieder een cheque van 2.500 euro. De winnaars zetten dit geld in om duidelijke taal in heel Nederland verder te stimuleren.