Zeist,
24
november
2022
|
12:01
Europe/Amsterdam

Achmea onderschrijft ambitie minister de Jonge voor bouw woningen voor ouderen

Gisteren maakten minister de Jonge en minister Helder binnen het Programma Wonen en Zorg bekend wat zij van plan zijn zodat er voldoende gebouwd gaat worden voor ouderen. Achmea juicht dit van harte toe. Het oplopend tekort aan woningen - ook voor ouderen -  is nu al nijpend. Niet voor niets is deze maand vanuit Achmea een campagne gestart met ‘krakende ouderen’ in de hoofdrol. Dat lijkt grappig, maar dat is het niet. Nadenken over waar men oud wil worden is natuurlijk nodig, maar het daadwerkelijk bouwen van passende woningen dat moet nu echt gebeuren.

Regionale behoefte verschilt sterk; maatwerk van belang
De minister gaat richting einde van het jaar werken met opgaven per regio. Wij zien grote regionale verschillen in de behoefte aan levensloopbestendige woningen. Maatwerk per regio is daarom van belang. Zo moeten in de regio Rotterdam twee van de drie nieuwe woningen levensloopbestendig worden; in de regio Amsterdam ‘slechts’ een op de vier. Dat blijkt uit onderzoek (zie bijlage) van de Achmea onderdelen Zilveren Kruis en Syntrus Achmea Real Estate & Finance, in samenwerking met ABF Research. Voor alle 31 zorgregio’s in Nederland* is de behoefte aan levensloopbestendige woningen in kaart gebracht. Syntrus Achmea is voornemens om – namens haar klanten ­– jaarlijks 1.500 tot 2.000 levensloopbestendige woningen te realiseren, in nauwe samenwerking met overheden, woningcorporaties en andere marktpartijen. Achmea roept ook andere partijen op om te investeren in de ontwikkeling van dit type vastgoed. Daarbij wordt de samenwerking opgezocht met gemeenten en zorgverleners, zodat bij de realisatie van levensloopbestendige woningen direct rekening kan worden gehouden met de bestemmingsplannen en zorg aan huis.

* De 31 zorgregio’s zijn: Amstelland en De Meerlanden; Amsterdam; Apeldoorn/Zutphen; Arnhem; Drenthe; Flevoland; Friesland; Groningen; Haaglanden; Kennemerland; Midden-Brabant; Midden-Holland; Midden-IJssel; Nijmegen; Noord- en Midden-Limburg; Noord-Holland Noord; Noordoost-Brabant; Rotterdam; ’t Gooi; Twente; Utrecht; Waardeland; West-Brabant; Westland Schieland Delfland; Zaanstreek/Waterland; Zeeland; Zuid-Holland Noord; Zuid-Hollandse Eilanden; Zuidoost-Brabant; Zuid-Limburg; Zwolle.