Zeist,
24
september
2020
|
08:50
Europe/Amsterdam

Achmea Innovation Fund verkoopt portfoliobedrijf Organ Assist aan XVIVO

Het Groningse bedrijf Organ Assist, pionier op het gebied van perfusie van donororganen, en het Zweedse XVIVO Perfusion gaan hun krachten bundelen. Het beursgenoteerde XVIVO Perfusion neemt hiertoe 100% van de aandelen van Organ Assist over. Het Achmea Innovation Fund doet hiermee afstand van een belang van 20% in Organ Assist. Het betreft oorspronkelijk een investering van De Friesland Participatiefonds, een voorganger van het Achmea Innovation Fund.

Organ Assist ontwikkelt technologie die gedoneerde levers en nieren in betere conditie houdt en hun kwaliteit zelfs kan verhogen. Het systeem werkt zo goed, dat aanzienlijk meer aangeboden organen geschikt kunnen worden gemaakt voor transplantatie. Daarmee hebben uiteindelijk meer patiënten uitzicht op een nieuw levensreddend orgaan.
XVIVO Perfusion heeft een leidende positie op het gebied van bewaring en perfusie van longen en harten. Het combineren van beide medtech bedrijven heeft als doel om met een unieke synergie van vloeistoffen en pompsystemen voor alle belangrijke organen (hart, longen, lever en nieren) een wereldwijd leidende positie in te nemen.


Positieve bijdrage geleverd aan een maatschappelijk probleem
Katharina Maass, fondsmanager van het Achmea Innovation Fund over de verkoop van Organ Assist: “We zijn blij dat we de afgelopen jaren hebben kunnen bijdragen aan de positieve ontwikkeling van dit bedrijf en daarmee aan het maatschappelijke probleem van het tekort aan donororganen. We denken dat XVIVO een uitstekende partij is om de activiteiten van Organ Assist verder uit te bouwen en orgaanperfusie wereldwijd op de kaart te zetten.”


Achmea is het coöperatieve moederbedrijf van onder meer Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis. Het Achmea Innovation Fund (gestart op 1 oktober 2019) richt zich op kansrijke, snelgroeiende startups en scaleups, veelal gebaseerd op opkomende technologieën. Het fonds verstrekt groeikapitaal aan veelbelovende (tech-)ondernemingen, die actief zijn op de strategische domeinen van Achmea: gezondheid, mobiliteit, wonen en financiële oplossingen voor nu, straks en later. Qua gezondheid focust het fonds in de toekomst vooral op digitale oplossingen rondom preventie en het versterken en dichterbij brengen van gezondheid. Naast investeren wil het Achmea Innovation Fund nadrukkelijk bouwen aan een langdurige samenwerking met betekenisvolle ondernemingen, zoals Organ Assist ook is. Het fonds heeft een initiële omvang van €100 miljoen.