Zeist - Dublin,
14
november
2017
|
08:00
Europe/Amsterdam

Achmea en Aviva akkoord over verkoop Ierse verzekeraar Friends First

Achmea en Aviva group plc hebben een akkoord bereikt over de verkoop van de Ierse levensverzekeraar Friends First aan Aviva. Onderdeel van de overeenkomst is de overdracht van het volledige aandelenbelang van Achmea in Friends First Life Assurance Company en alle 320 medewerkers naar Aviva’s verzekeringsactiviteiten in Ierland. Aviva heeft al een sterke positie in de Ierse markt voor levensverzekeringen en pensioenen en is er marktleider met schadeverzekeringen. Voor de transactie is goedkeuring vereist van de toezichthouders. De gebruikelijke overdrachtsvoorwaarden zijn van kracht.

Achmea verwacht een totale opbrengst te realiseren van circa 220 miljoen euro door de verkoop van Friends First. De opbrengst is opgebouwd uit een directe bijdrage uit de verkoop van circa 130 miljoen euro, dividenduitkeringen door Friends First vóór de overdracht plus een bedrag verwacht bij eindafrekening. De transactie leidt voor Achmea in 2017 tot een verwacht boekverlies van circa 35 miljoen euro. Daarnaast verwacht Achmea een opbrengst van circa 20 miljoen euro te realiseren bij de afwikkeling van resterende juridische entiteiten in Ierland.

Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea: “De strategie van Achmea is al enige tijd primair gericht op schade- en zorgverzekeringen, die worden aangeboden via de groeiende directe, online en bancaire kanalen. Friends First in Ierland is een gezonde en groeiende aanbieder van levensverzekeringen en pensioenen, maar zijn activiteiten sluiten niet langer aan bij de kernactiviteiten van Achmea. We zijn verheugd, na een zorgvuldig selectieproces, een geschikt nieuw moederbedrijf te hebben gevonden voor Friends First en alle medewerkers. Hierbij is een balans aangehouden tussen de belangen van alle betrokkenen, waaronder die van klanten, tussenpersonen, en zeker ook die van de medewerkers van Friends First.”

Tom Browne, Chief Executive Officer van Friends First Life: “De verzekeringsactiviteiten van Friends First zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid en de overgang naar Aviva is heel positief voor ons bedrijf. Dit gezien de sterke groei in levensverzekeringen door ook Aviva zelf en zijn doelstelling om marktleider te worden. We zien ernaar uit om samen met het team van Aviva in Ierland een leidende aanbieder van levensverzekeringen en pensioenen te vormen. Friends First brengt ervaring in met beleggingsfondsen, inkomensverzekeringen en risicomanagement. Hierdoor kan Aviva in Ierland werkelijk een totaalaanbod van producten bieden. Graag bedank ik alle medewerkers van Friends First voor hun niet aflatende inzet om de beste producten en diensten te bieden aan onze tussenpersonen en polishouders.”

Boilerplate

Over Achmea

Achmea is het coöperatieve moederbedrijf van bekende verzekeraars, waaronder Centraal Beheer, Zilveren Kruis, Interpolis, Avéro Achmea, OZF, Inshared, De Friesland Zorgverzekeraar en FBTO. Samen vormen zij de grootste verzekeringsgroep van Nederland met circa 15.000 medewerkers. Achmea heeft een coöperatieve achtergrond waarbij de belangen van klanten, partners, medewerkers en aandeelhouders in balans zijn. Klanten van Achmea legden in 2016 circa 20 miljard euro aan premiegelden in. Achmea is in Nederland marktleider op het gebied van schadeverzekeringen en zorgverzekeringen. Ook biedt het inkomensverzekeringen en met het Centraal Beheer APF een goed inkomen voor later. De vermogensbeheerder Achmea Investment Management heeft meer dan 110 miljard aan assets under management. Via onder meer Centraal Beheer en Woonfonds biedt Achmea hypotheken. Achmea is ook internationaal actief in vijf andere landen. www.achmea.nl

Over Friends First

Verzekeraar Friends First is in Ierland actief via het intermediaire kanaal met pensioen-, beleggings-, spaar- en inkomensproducten, die het aanbiedt aan particuliere klanten en zakelijke klanten via tussenpersonen. Met een groei van 25% was Friends First in 2016 de snelst groeiende levensverzekeraar op basis van nieuwe productie in Ierland. Het had in 2016 met levensverzekeringen en pensioenen een marktaandeel van de nieuwe productie van 6% in 2016 www.friendsfirst.ie