Roebyem Anders
Zeist,
24
oktober
2017
|
09:00
Europe/Amsterdam

Roebyem Anders, mede-oprichter van het Nederlandse bedrijf Zonline, nu het Amerikaanse Sungevity

Wat ze doet, moet grote impact hebben. Daarom wilde Roebyem Anders (47) vroeger milieuminister worden. Een idee dat ze snel heeft laten varen. Via de Verenigde Naties, belandde ze onder meer bij de Wereldbank en het Internationaal Energie Agentschap. Na een korte periode bij BP (zonne-energie) ontdekte ze in 2010 het ondernemerschap. Nu staat ze aan het roer van onlinegigant Sungevity, een bedrijf in zonnepanelen. Vanuit Amsterdam Noord verovert ze de Nederlandse, Duitse, Belgische en Italiaanse markt.

“25 jaar geleden was ik in Mexico-City, een enorme stad met zon in overvloed, zoveel daken waarop je zonnepanelen kan leggen en een enorme behoefte aan schone stroom, toch gebeurde er niks. Ik werkte toen net aan mijn eerste zonneproject. Toen dacht ik, dit is zo onlogisch, het antwoord ligt voor handen. Ik rust niet voordat iedere vierkante centimeter dak bedekt is met zonnepanelen, schone stroom moet de norm worden.”

“De fossiele industrie heeft verloren. Toen ik geboren werd, kostte een KiloWattPiek zonnestroom ongeveer 90 euro, nu 40 eurocent. Consumenten betalen omgerekend ongeveer 10 cent per kilowattuur voor zelf opgewekte zonnestroom, dat is ongeveer de helft van wat je betaalt voor stroom uit het net. Consumenten nemen niet langer zonnepanelen omdat ze de wereld willen redden, maar omdat het geld oplevert. We kunnen nu concurreren met de fossiele dinosauriërs.’

“Waarom zou je nog smerig spul oppompen, dat vervolgens over de hele wereld slepen en daarna verbranden, terwijl je op locatie nu heel goedkoop zonne-energie kunt opwekken. Dat is aan mijn kinderen echt niet meer uit te leggen.”

“Mensen met zonne-energie gaan zich anders gedragen. Ze worden spaarzamer met energie, zijn geïnteresseerd in andere vormen van duurzaamheid, switchen vaker over naar elektrisch vervoer en ze stemmen op groenere politieke partijen. Daar zijn studies naar gedaan, die positieve korrelatie is echt bewezen.”

“Ikzelf was als kind niet van de geitenwollensokken, maar wel verontwaardigd over hoe slordig we met de aarde omgaan.”

“Er zijn in Nederland zoveel daken. Al die buitenwijken, al die bedrijven, ruim zevenduizend scholen… Dat kunnen allemaal kleine zonnefabriekjes worden.”

“Het is bovendien goedkoop geworden. Tussen de 2.500 en 5.000 euro ben je klaar. In de meeste gevallen heb je dan na 6 tot 8 jaar je investering terug. Vervolgens heb je 20 jaar gratis stroom. Dat is beter dan geld sparen op de bank tegen 1 procent rente. Bij Sungevity kunnen we bovendien precies uitrekenen wat de zonne-energie jou oplevert. Met software die zo secuur is, dat wij kilowatt/uur-opbrengst garanderen. Maken wij een rekenfout dan betalen wij het verschil.”

“Nu heeft de zon nog een te klein aandeel 450.000 huishoudens in Nederland zijn momenteel voorzien van daken met zonnepanelen. Maar we zijn bij het omslagpunt. Financieel gedreven mensen beginnen zonnestroom nu ook te zien als een logische investering en woningbouwcoöperaties nemen het steeds meer in overweging. Ik ben ervan overtuigd dat we aan de vooravond staan van iets wat heel, heel massaal wordt.”

“We zien ook het bureneffect. Met aanbiedingsbrieven hebben we dat getest. De eerste brief gaven we als boodschap mee: ‘Red het milieu!’ Nul reacties. De tweede brief kreeg de boodschap: ‘U kunt nu besparen.’ Deed ook niks. Pas bij de derde boodschap: ‘Wist u dat ze op nummer 98 in uw straat 125 euro per maand besparen, omdat ze zonnepanelen hebben geplaatst? Toen was het raak, dat werkte. De revolutie begint bij de buren.”

“De fossiele industrie heeft enorme kansen als ze in de energietransitie meegaat. Die miljoenen klanten hebben ze al, ze hoeven nu alleen nog maar een duurzame partij te worden die de oplossing verzorgt.”

“We moeten nog steeds het idee ontkrachten dat zonnepanelen tussen de 10 en 15 duizend euro kosten. Ook denken veel mensen dat zonnepanelen alleen maar werken als de zon schijnt. Dat is niet het geval, ze werken al bij daglicht.”

“Net als Urgenda vinden we dat Nederland veel sneller kan overstappen op zonne- en windenergie. De overheid zou bijvoorbeeld zonnepanelen verplicht moeten stellen voor de bouw van nieuwe huizen.”

“Samen met DSM, Rabobank en Urgenda lobbyen we in Den Haag voor het plaatsen van zonnepanelen op alle scholen in Nederland. We vragen 50 miljoen euro aan de overheid en het bedrijfsleven legt dezelfde som geld bij. Met die 100 miljoen kunnen we op alle 6.000 scholen die nog niet op zonnestroom leren, 50 zonnepanelen plaatsen. De besparing die we daarmee op de stroomrekening realiseren, kunnen we steken in een nieuw vak op school: De toekomst. Waarom krijgen mijn kinderen wel geschiedenis, maar geen vak waarin ze over de toekomst leren? Hoe we straks met elkaar omgaan, leven, eten, voor energie zorgen, met robotica omgaan...”

“Overigens gaan we in de toekomst allemaal onze eigen stroom opwekken, verhandelen en opslaan. Er zal een systeem van dynamische energieprijzen ontstaan. Iedereen wordt consument en producent.”

“We waren op weg naar de beurs (Nasdaq in de Verenigde Staten), maar onze investeerders durfden het niet aan, Trump was net verkozen als president. Het is uit nood geboren dat Engie (een Franse energiegigant) in ons investeert. Maar ik heb het volste vertrouwen in Isabelle Kocher, de CEO van de Engie, zij is een prachtige moeder van 5 kinderen en heeft de strategische koers van het bedrijf op duurzame energie gezet.”

“Als je over een paar jaar op een feestje staat, zouden zonnepanelen zo normaal moeten zijn, dat mensen vragen wat er mis met je is, als jij ze nog niet hebt.”

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.