Miquette Vossen
“Kunnen jullie iets verzinnen zodat ik niet meer kan bellen in de auto?”
Miquette Vossen
Zeist,
09
mei
2016
|
17:15
Europe/Amsterdam

“Kunnen jullie iets verzinnen zodat ik niet meer kan bellen in de auto?”

Miquette Vossen bedacht samen met een Interpolis-collega het programma SlimOpWeg om de rijvaardigheid van jongeren te verbeteren. Eind mei staat ze op Campus Party in Utrecht met een Virtual Reality rijvaardigheidstest. Op zoek naar jongeren met (te) gekke ideeën om Nederland veiliger te maken.

 “Jongeren tussen de 18 en 24 jaar maken tot wel 7 keer zoveel kans op een ongeval als automobilisten tussen de 30 en 60 jaar. Dat komt omdat ze weinig ervaring hebben, sneller afgeleid zijn en risicovol gedrag vertonen. Collega Yvette Melis en ik vonden dat we per oorzaak iets moesten bedenken om de kans op ongelukken voor jongeren te verkleinen. Die gedachte was anderhalf jaar geleden het begin van het programma SlimOpWeg van Interpolis.”

“Met een rijvaardigheidstest komen jongeren beter voorbereid in het verkeer. Maar wat werkt het beste? We hebben 600 jongeren laten testen met de bestaande rijvaardigheidstraining TRIALS en twee door Interpolis ontwikkelde virtuele trainingen met een iPad en een 3d-bril (Oculus Rift). We merkten dat de effecten van de virtuele trainingen kleiner waren dan van de fysieke TRIALS en sneller wegebden.”

“Jongeren die in de campagneperiode bij Interpolis een autoverzekering afsloten, mochten gratis deelnemen aan een TRIAL. Lees: een slipcursus doen, een noodstop maken, ervaren dat je remweg bij een snelheid van 50 km per uur (27,7 meter) ruim twee keer zo lang is als bij een snelheid van 30 km per uur (13,3 meter). En met een vrachtauto de straat op. De kracht voelen van zo’n machine en de traagheid ervaren. De lange remweg, het slome optrekken. Een jongen zei bij het uitstappen: ‘Ik dacht altijd dat die chauffeurs zo suf reden, maar dat kan niet anders op zo’n ding’.”

“De jongeren die een rijvaardigheidstraining hebben gedaan, volgen we twee jaar. We vergelijken de schadelast met jongeren die geen training hebben we gedaan. Dan weten we echt wat het blijvende effect is.”

“Ik ben benieuwd wat ze op Campus Party van onze VR-rijvaardigheidstraining vinden. Ik vind het leuk om te laten zien dat een verzekeraar ook met dit soort dingen bezig is. Hoor ook graag hoe het beter kan –de ontwikkelingen in VR gaan hard – en ik hoop nieuwe contacten op te doen. Jongeren te ontmoeten die het leuk vinden om samen met ons verder te denken over oplossingen om Nederland veiliger te maken.”

“Je kunt als bedrijf alleen vernieuwen door in gesprek te zijn met mensen over waar zij tegenaan lopen en wat zij als oplossingsrichtingen zien. Zo ontstond ook het idee voor AutoModus, een app waarmee je je telefoon in de auto uitschakelt. We waren met jongeren in gesprek over wat hen afleidt in de auto. Een deelneemster vertelde dat ze niet van haar telefoon kon afblijven. Ze vroeg ons een kluisje te maken voor haar telefoon dat in het slot valt als zodra de auto start. En om haar te belonen voor goed gedrag. Dat is uiteindelijk AutoModus geworden, inmiddels door ruim 11.000 mensen gedownload.”

Boilerplate

Achmea op Campus Party: Create (y)our future

Campus Party komt dit jaar voor de eerste keer naar Nederland. Achmea is partner van dit grootste technologiefestival ter wereld dat van 25 t/m 29 mei wordt gehouden in de Jaarbeurs Utrecht. Studenten en technologiefans uit alle windstreken ervaren in een creatieve, inspirerende omgeving 5 dagen lang, 24 uur per dag de meest actuele (technische) innovaties. De consumentenmerken van Achmea – Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis – laten op de Campus Party zien hoe ze met behulp van technologische innovaties steeds beter risico’s kunnen inschatten, schades vaststellen en service verlenen.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.